Internationale school in Enschede moet Twentse economie versterken

In Enschede is in relatieve stilte een internationale school gestart. De school moet kunnen concurreren met de Internationale School Eerde in Ommen.

De Internationale School Twente biedt Engelstalig primair en voortgezet onderwijs en is een samenwerking van de Prinseschool en het Stedelijk Lyceum. De school is bedoeld voor kinderen van zogenoemde expats: buitenlandse hoogopgeleide medewerkers die tijdelijk in Twente werken bij internationals als Apollo Vredestein en Grolsch. Apollo Vredestein is één van de bedrijven die het plan voor een internationale school steunt; de Braziliaanse directeur gaf eerder te kennen in Twente een internationale school erg te missen.


'Zo snel mogelijk op niveau'

De Prinseschool en Het Stedelijk Lyceum hadden al internationale klassen en zijn in dat gat gesprongen. De Internationale School Twente zit nu nog op de locatie Zuid van Het Stedelijk Lyceum, maar loopt daar tegen huisvestingsproblemen aan en overweegt een zelfstandige locatie.

De scholen hebben de gemeente om 800.000 euro gevraagd voor een Engelstalige projectleider en om het onderwijs zo snel mogelijk op hoog niveau te krijgen.

Internationale bedrijven behouden en aantrekken
Burgemeester Den Oudsten van Enschede is een warm voorstander van de school. Volgens Den Oudsten is de Internationale School Twente van belang voor de hele regio, omdat Twente daarmee aantrekkelijker wordt voor internationale bedrijven en de Twentse economie daarbij gebaat is. Het college van burgemeester en wethouders vraagt daarom de Regio Twente om een deel van die acht ton voor haar rekening te nemen.


Particulier versus openbaar

De Internationale School Eerde in Ommen is een concurrent van de nieuwe school in Enschede. Maar de school in Ommen is minder aantrekkelijk omdat die ver van Enschede is en een particuliere school is en daarmee prijzig. De Internationale School Twente is een openbare school onder verantwoordelijkheid van de openbare Prinseschool en Het Stedelijk Lyceum.

Expats kiezen volgens Den Oudsten voor kwalitatief goed onderwijs, het criterium particuliere of openbare school weegt niet mee. Het is onduidelijk hoeveel kinderen er nu al les krijgen op de Internationale School Twente en hoeveel leerlingen de school nodig heeft om rendabel te zijn.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren