Nieuws

'Enschede zag af van Beste Binnenstad 2013'

Binnenstad van Enschede
Binnenstad van Enschede
Het is Enschede niet gelukt de titel Beste Binnenstad van 2013 binnen te halen. De winnaar wordt pas in november bekend gemaakt, maar Enschede heeft zich ondanks een eerder uitgesproken voornemen niet aangemeld.
Voor de categorie grote steden, waar Enschede toe wordt gerekend, zijn Amsterdam, Den Haag, Dordrecht, Haarlem en Leeuwarden genomineerd. 

Actieplan voor betere binnenstad
De gemeenteraad van Enschede heeft enkele jaren ingestemd met een actieplan voor de binnenstad, die er toe moest leiden dat Enschede uiterlijk in 2013 de titel Beste Binnenstad in de wacht zou slepen.
De titel wordt tweejaarlijks vergeven. Enschede heeft twee jaar geleden na overleg met onder meer de centrumondernemers en de vastgoedeigenaren al afgezien van deelname, toen duidelijk werd dat de stad en de binnenstad er nog niet klaar voor was. Zo is de omgeving van het ziekenhuis een bouwput en is het Wilminkplein nog niet klaar. Of Enschede zich voor 2015 aanmeldt, is volgens stadsdeelmanager Ter Horst nog onduidelijk.

Veel leegstand

De commissie kijkt naar onder andere toekomstbestendigheid, verblijfsklimaat, voorzieningenaanbod, circuitvorming, leegstandbestrijding en organiserend vermogen. Uitgangspunt is de ontwikkeling die een binnenstad binnen een periode van twee tot drie jaar heeft doorgemaakt.
Die ontwikkeling is in Enschede door de economische crisis wat achterop geraakt. Zo kampt de stad met veel leegstand, bijna het hoogste percentage van Nederland.

Geen enkele Overijsselse stad is kandidaat voor de titel in één van de categorieën. In de categorie middelgrote steden gaat de strijd om Assen, Delft, Veenendaal, Venlo en Zaandam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.