Nieuws

Overijssel minst trots op het cultuuraanbod

Dickensfestijn
Dickensfestijn
Overijsselaars zijn van alle Nederlanders het minst trots op het cultuuraanbod in de provincie. Samen met Noord-Brabant geven zij de laagste cijfers en hebben de minste binding met het culturele aanbod. Noord-Hollanders zijn het meest trots op het aanbod in hun provincie.
Onderzoeksbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy vroeg 14.000 Nederlanders naar de bekendste festivals, theaters, bioscopen en andere culturele locaties in hun provincie. De top 50 van de provincie moest daarna worden becijferd en daarbij gaven de Overijsselaars geen hoge cijfers.

Top 3 bestaat geheel uit festivals

De top 3 in onze provincie bestaat uit het Dickens Festijn in Deventer, de Deventer Boekenmarkt en het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Opvallend is dat in de top 3 geen theater of andere culturele locatie staat. In de andere provincies zijn het juist locaties die het beste scoren. Het Anne Frank Huis, de Domtoren, de Martinitoren en Dierenpark Emmen zijn verschillende provinciale toppers.
De onderzoeker noemt het opvallend dat in Overijssel de top bestaat uit festivals. Volgens hem kan dat komen omdat de locaties zich niet zo goed profileren als in andere provincies. Locaties als het Theaterhotel Almelo, Rijksmuseum Twenthe of het speelgoedmuseum in Deventer staan een stuk lager in de top 50 dan de festivals.

'Geen valse bescheidenheid'

De lage waardering voor cultuur in Overijssel is geen valse bescheidenheid en heeft niets met de nuchterheid van Overijsselaars te maken, aldus de onderzoeker. "Overijsselaars zijn gewoon echt minder trots op het cultuuraanbod. De drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe zijn juist heel erg trots op hun aanbod, terwijl je daar misschien sneller zou verwachten dat ze lagere cijfers zouden geven". Friesland, Groningen en Drenthe staan respectievelijk op de 2e, 3e en 4e plek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.