Nieuws

'Begroting provincie op orde'

Provinciehuis in Zwolle
Provinciehuis in Zwolle
D66 hoeft zich geen zorgen te maken over een dreigend begrotingstekort bij de provincie.
Volgens het college van Gedeputeerde Staten blijft er ook in de toekomst voldoende geld op de spaarrekening staan om eventuele tegenvallers op te vangen. Het college zegt het dan ook niet eens te zijn met de stelling dat bezuinigingen worden doorgeschoven.
D66 vroeg het college om opheldering toen bekend werd dat er 90 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de verbreding van de snelweg A1. Eerder werden ook al honderden miljoenen euro's uitgetrokken voor het opknappen van de N340 en de aanleg van een bypass in de IJssel. Volgens de partij wordt het geld zo snel uitgegeven dat vanaf volgend jaar een begrotingstekort dreigt van 7 miljoen euro, dat kan oplopen naar 27 miljoen.

300 miljoen blijft op spaarrekening staan

Het college laat weten dat sowieso een bedrag overblijft van 300 miljoen euro, waar jaarlijkse rente over ontvangen wordt. Ook zijn kortingen vanuit het Rijk op het provinciefonds al verwerkt in de structurele begroting. De provincie sluit niet uit dat er opnieuw bezuinigingen nodig zijn wanneer het Rijk met nieuwe kortingen komt. Het ziet er dan ook naar uit dat er geen ruimte meer is voor nieuwe grootschalige initiatieven, zo schrijft het college van Gedeputeerde Staten in een brief aan D66.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.