Nieuws

'Noodstop op Hanzelijn Zwolle door nieuw waarschuwingssysteem'

Station Zwolle
Station Zwolle
Een ultramodern waarschuwingssysteem heeft vorige week voorkomen dat er bij Zwolle een treinramp gebeurde. Dat schrijft de Telegraaf op basis van spoordeskundigen. Het systeem, dat nog vrijwel nergens in Nederland is aangelegd, waarschuwde de machinist van een trein uit Amersfoort die vervolgens remde en zo een botsing voorkwam.
Vorige week maandag reed een trein uit Lelystad aan de voet van de Hanzeboog door een rood sein en vernielde een wissel. De trein uit Amersfoort kwam daardoor op het verkeerde spoor terecht, waar de trein uit Lelystad ook reed. Doordat de machinist uit Amersfoort vol op de rem ging werd een botsing tussen de treinen voorkomen. Gisteren nog leek het er op dat het ongeluk was voorkomen door goed opletten van de machinist en was er, ook in gesprekken met ProRail, geen melding van een systeem zoals de zogenoemde Flankbeveiliging.

Flankbeveiliging

Volgens treindeskundigen is de machinist van de trein uit Amersfoort gewaarschuwd door de Flankbeveiliging. Op het moment dat de trein uit Lelystad door het rode sein reed, sprong voor de trein uit Amersfoort het sein op rood waarna die machinist een noodstop maakte.
Om dit waarschuwingssysteem wordt al jaren gevraagd, maar het is dus nog bijna nergens aangelegd. Het was tot nu toe onbekend dat ProRail het systeem gebruikt. Deskundigen eisen dat het systeem op meer plekken wordt aangelegd. ProRail wil niet reageren en zegt de onderzoeken af te wachten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.