Grenzeloos Genoegen

Op bezoek bij Gerard Velthuis in Oostenrijk

Op bezoek bij Gerard Velthuis in Oostenrijk
Op bezoek bij Gerard Velthuis in Oostenrijk
We mogen weer! In juni hebben we al vier Overijsselaars bezocht die in Frankrijk een nieuw bestaan hebben opgebouwd. Als ik het over 'we' heb, dan bedoel ik Hans Averesch van Heisterkamp Wijnkopers uit Ootmarsum, Frederike Krommendijk van de TC Tubantia en ik.
Deze keer gaan we op reis naar Oostenrijk. Want ook daar wonen en werken Overijsselaars. Ach ja, leuke leu vind je overal. Zaterdag 7 september vertrokken we om 06.30 uur en om 16.30 uur kwamen we aan bij ons eerste adres in Westendorf, Tirol.
'Gruss Gott' zeggen ze hier bij de ontmoeting. Daar ontmoetten we Gerard Velthuis. Gerard, geboren in Ootmarsum en woonachtig in Mander, was oprichter en jarenlang directeur van Artica reclamebureau. Inmiddels heeft hij de zaak overgedragen aan zijn zoon. De reden dat we hem bezoeken, is dat hij zich gespecialiseerd heeft in zelfgestookte schnapps. Hij heeft daarmee al een keer zilver en twee keer goud gewonnen. Heel bijzonder dat een Nederlander dat is gelukt, want hier in Tirol zijn er heel veel mensen die een eigen stokerij aan huis hebben. Gerard is een erg enthousiaste man die zijn schnapps van echt fruit en 100% natuurlijke materialen stookt zonder verdere toevoegingen. Ik wist helemaal niets van schnapps en de bereiding ervan. Nu heb ik er wel veel meer respect voor gekregen en schnap ik waarom een goede schnapps zo duur is.\
Frederike heeft met Gerard gekookt. Dat was hilarisch, want hij kan helemaal niet koken en moest zijn vrouw Agnes, die in Mander op de kleinkinderen past, bellen om te vragen hoe de oven werkt... Maar we hebben verrukkelijk buiten bij hem op het grote overdekte balkon gegeten. De andere dag, op zondag, het was nog steeds prachtig weer terwijl het thuis met bakken uit de lucht kwam hoorde ik, hebben we Westendorf verkend, gerodeld op een sommerrodelbahn in een prachtige omgeving en hebben we een bezoek gebracht aan Ullrich Zeni, de leermeester van Gerard. Deze Ullrich is de absolute kenner en meister in het stoken van schnapps. Een leuke jonge vent die ook niet te beroerd was om, samen met Frederike, in de buitenlucht een superlekker aardappelgerecht te maken. De boodschappen daarvoor hadden we die middag gehaald op het traditionele kartoffelfest in het dorp. Het hele dorp was uitgelopen, lange tafels met bier, wijn, schnapps, kartoffel, worst, kaas en natuurlijk mannen in lederhosen die brassmuziek speelden en vrouwen in Dirndls. We hebben onze ogen uitgekeken.
Vanochtend zijn we met Gerard naar Innsbruck gereden, waar hij ons verraste door een kledingwinkel binnen te gaan met traditionele Tiroler kleding. Ja, je raadt het al... We mochten leuke Dirndls en lederhosen passen. Echt supergaaf! Het werd helemaal grappig toen we in die traditionele kleding een korte sightseeing in Innsbruck kregen. Alle buitenlandse toeristen dachten dat wij echte Oostenrijkers waren en wilden allemaal met ons op de foto! Japanners, Fransen, Brazilianen. You name it! Volgens Hans hadden we hier goud geld mee kunnen verdienen, hahaha. Oh ja, ik heb de Dirndl gekocht en 10% korting gekregen. Ik mocht nl. van onze 'chef kleding' een Dirndl aanschaffen, aangezien ik 3 oktober ook het Oktoberfest in de Evenementenhal in Hardenberg presenteer. RTV Oost maakt hier nl. ook opnames van. Twee vliegen in één klap dus.
Vanmiddag hebben we afscheid genomen van Gerard en gaan wij door naar Tosens, vlakbij de Brenner, waar we worden verwacht door het gezin Rensen uit Nijverdal dat bestaat uit Marcel, Edith en hun vierjarig zoontje Mats. Over deze ontmoeting en avonturen die we er sowieso gaan beleven, meer in het volgende dagboekverslag. Servus!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.