Nieuws

Enschede bezuinigt, bijna helft van alle ambtenaren weg

Enschede moet fors bezuingen
Enschede moet fors bezuingen
Enschede kan ruim 16 miljoen bezuinigen door vooral in de structurele uitgaven te schrappen. Dat legt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. De bezuiniging gaat mogelijk 600 ambtenaren hun baan kosten, bovenop de 250 tot 300 die volgend jaar overbodig worden; een halvering van het aantal ambtenaren.
Het college doet voorstellen voor een bezuiniging van in totaal 20 miljoen euro vanaf 2015. De gemeenteraad kan uit de verschillende voorstellen kiezen en bepalen hoe ze 16 miljoen wil besparen.

600 ambtenaren minder

Enschede kan vier miljoen besparen door een kleiner en minder omslachtig gemeentelijk apparaat. Die krimp kost 600 arbeidsplaatsen. Er zijn nu bijna 2000 ambtenaren. De gemeentesecretaris verwacht dat er in 2017 nog maar duizend ambtenaren over zijn. Dat moet volgens het college kunnen door het overdragen van taken en nog meer samenwerking in Twente. Volgens een woordvoerder betekent dat niet perse ontslag voor die ambtenaren.
De grootste slagen zijn verder te slaan - twee miljoen per onderdeel - op vier andere onderdelen. Dat zijn volgens het college inkomensondersteuning, cultuur en stadsmarketing, beheer en onderhoud van de openbare ruimte en door meer verantwoordelijkheid bij de burgers en organisatie neer te leggen. Enschede vindt het belangrijk dat de mensen die hulp nodig hebben, met extra geld of op andere manieren, die hulp nog steeds kunnen krijgen.

60 miljoen in zeven jaar
De bezuinigingen zijn nodig omdat de gemeente door de kabinetsplannen 32 miljoen euro minder binnenkrijgt. Volgend jaar moet Enschede 10 miljoen euro bezuinigen. Voor de vakantie heeft de gemeenteraad al bepaald hoe dat moet gebeuren. Met de bezuinigingen die nu worden voorgesteld heeft Enschede in 2017 in zeven jaar tijd zestig miljoen euro bespaard.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.