Nieuws

Eind september ondertekening akkoord Twente Airport

Datum voor ondertekening
Datum voor ondertekening
Er is een datum vastgesteld voor het ondertekenen van de concessieovereenkomst voor luchthaven Twente. Dat heeft directeur Van der Ree van beheerder ADT van de luchthaven naar buiten gebracht. Na een uitstel van enkele maanden worden op 26 september de handtekeningen gezet.
De overeenkomst wordt getekend door het consortium van Reggeborgh Beheer van de Rijssense ondernemer Wessels en partner Aviapartner en ADT, waar de provincie Overijssel en de gemeente Enschede aandeelhouder van zijn. Met de concessieovereenkomst leggen beide partijen zich vast voor de exploitatie van Twente Airport.
'Mijlpaal voor economie'
De ondertekening is volgens ADT-directeur Van der Ree een mijlpaal voor de Twentse economie. De luchthaven vormt volgens hem en de aandeelhouders van ADT één van de strategische pijlers voor economische groei en werkgelegenheid in de regio. "Door de realisatie van de luchthaven ontstaat in Twente een knooppunt van formaat: weg, spoor, water en lucht." Twente Airport is volgens hem een regionale luchthaven van nationaal belang.

Eerder is gezegd dat in de overeenkomst voorwaarden worden opgenomen die ervoor zorgen dat Wessels zich alsnog kan terugtrekken. Welke voorwaarden dat precies zijn, is niet bekend. Wel is bekend dat het uitblijven van het luchthavenbesluit een ontbindende factor is. Onduidelijk is wanneer het ministerie daarover beslist. 

Uitstel is geen afstel
Aanvankelijk zou de overeenkomst eind maart al getekend worden. Dat is september geworden. Het uitstel had te maken met allerlei onzekerheden over onder meer de kosten. Tegenstanders van de heropening van de luchthaven zagen daarin een aanwijzing dat Wessels zou afhaken.
Zo wilde Wessels dat de overheid 5 miljoen euro bij zou dragen. Het ministerie van Economische Zaken heeft 2,5 miljoen euro toegezegd, de provincie en de gemeente elk 1,25 miljoen. De overheden zeggen dat het hier niet om een bijdrage in de exploitatie gaat, maar om een investering in de werkgelegenheid.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.