Nieuws

Failliete stichting Zus in Hengelo deed zaken met eigen bv's

Onderzoek naar oorzaak faillissement Zus
Onderzoek naar oorzaak faillissement Zus
De bestuurder van de failliete stichting Zus in Hengelo deed zaken met bv's waar hijzelf bij betrokken was. Onderzoek door curator Blankestijn van de stichting moet duidelijkheid geven of sprake is van fraude of mismanagement.
Stichting Zus ging twee maanden geleden failliet en dupeerde daarmee zo'n vijftig jongvolwassenen die om verschillende redenen niet zelfstandig konden wonen en daarom samenwoonden in Hengelo en Almelo. Stichting Zus begeleidde deze mensen. Zeventien mensen raakten hun baan kwijt.
De stichting leed in de afgelopen twee jaar een verlies van een half miljoen euro en had de Belastingdienst niet betaald. De Belastingdienst legde daarom zorgkantoor Menzis op de vergoedingen vanuit de persoonsgebonden budgetten bedoeld voor de stichting Zus, aan de Belastingdienst over te maken.
Curator Blankestijn onderzoekt of sprake is van fraude of mismanagement. Hij sluit dat laatste niet uit en onderzoekt nu de geldstromen. Blankestijn kan al wel zeggen dat er meerdere bv's zijn waar de bestuurder een rol in speelde en waar stichting Zus van diezelfde bestuurder zaken mee deed. "Strikt genomen is het toegestaan dat de stichting en de bv's zaken met elkaar doen, onderzoek moet uitwijzen of er niet te veel geld aan de bv's is betaald", aldus Blankestijn. Hij verwacht nog enkele maanden nodig te hebben voor het onderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.