Nieuws

'Voorstel bezuinigen op ambtenaren Enschede verkeerd geïnterpreteerd'

Wethouder van Hees van Enschede betreurt het, dat het idee is ontstaan dat de helft van de ambtenaren van de gemeente Enschede overbodig wordt. Volgens haar is een voorstel tot bezuinigen verkeerd geïnterpreteerd.
Het gaat onder meer over berichten in de media, zelfs in de landelijke, en een toelichting van de gemeentesecretaris op intranet. Dat veroorzaakte onrust onder ambtenaren en de mensen zijn er naar aanleiding van de berichtgeving op straat op aangesproken. Van Hees: "Mensen die gevraagd wordt "heb jij straks nog wel werk?" Dat is heel vervelend".

Inlichten ambtenaren niet goed gedaan

Enschede wil de gemeentelijke organisatie krimpen met nog eens 600 ambtenaren, na de 280 die tot 2014 een nieuwe baan krijgen. Daardoor blijven nog een kleine duizend ambtenaren over. Dat kwam donderdag naar buiten. Volgens Van Hees worden de mensen uitgeplaatst en is van ontslag geen sprake. Diezelfde dag zouden de ambtenaren worden ingelicht, maar dat is niet goed gebeurd.
Van Hees zei vanavond dat ze zo snel mogelijk een gesprek met de ambtenaren wil om de plannen te verduidelijken. De Ondernemingsraad wil namens de ambtenaren zo snel mogelijk een toelichting van de leidinggevende, de gemeentesecretaris. Die toelichting is er voor zover bekend nog niet geweest.

16 miljoen euro bezuinigen

Van Hees zei dat tijdens de eerste politieke bespreking van een voorstel om tussen 2015 en 2017 16 miljoen euro te bezuinigen. Vanavond konden de verschillende raadsfracties hun visie geven op verschillende onderdelen, volgende week volgt het politieke debat. Hoe die bezuinigingen uiteindelijk worden gerealiseerd, wordt in de raadsvergadering van 11 november duidelijk.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.