Nieuws

Zwartewaterland betaalt niet voor exploitatietekort pontje Genemuiden

Pont Genemuiden-Zwartsluis
Pont Genemuiden-Zwartsluis
De gemeenteraad van Zwartewaterland weigert financieel bij te dragen aan de veerpont van Genemuiden. Connexxion Water BV wil als exploitant via juridische weg compensatie afdwingen voor het verliesgevende pontje.
Connexxion claimt een half miljoen euro van de gemeente tegoed te hebben. Dit is voor het exploitatietekort en de kosten van het achterstallig onderhoud van de pont. Zwartewaterland wil echter niet opdraaien voor de door Connexxion in 2006 zelf betaalde goodwill aan vorige exploitant Arriva, een te hoge overnameprijs en de te hoge personeelslasten. De gemeente spreekt van een ondernemersrisico en slecht onderhandelen bij de overname.
Probleem is tevens dat Connexxion geen jaarcijfers over aantallen passagiers en eventuele tekorten verstrekt, hoezeer Zwartewaterland daar ook op aandringt. Zo ontbreken duidelijke jaarcijfers over 2011 en 2012, waardoor onder meer verborgen blijft hoeveel overheadkosten Connexxion aan de pont toeschrijft.
Duidelijk is dat ook de gemeente op een aantal punten tekort schiet. Zo heeft de gemeente te laat gereageerd op verzoeken om tariefsverhogingen en had de gemeente kunnen aankloppen bij het provinciale verenfonds voor onderhoud.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.