Nieuws

Vrije val woningmarkt Twente voorbij

Vrije val woningmarkt Twente voorbij
Vrije val woningmarkt Twente voorbij
Voor het eerst in een half jaar tijd is er - hoe voorzichtig ook - positief nieuws te noteren over de woningmarkt in Twente. Na een half jaar van daling op daling nam het aantal huizenverkopen afgelopen maand voor het eerst weer toe, blijkt uit een inventarisatie van het aanbod op woningzoeksite Funda.nl.
Het gaat wel om een bescheiden toename: de afgelopen maand werden er 29 huizen meer verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Al sinds maart dit jaar vielen alle maanden voor de Twentse makelaars slechter uit dan het jaar ervoor.

Lichte groei in hele provincie

Ook de woningmarkt in de rest van provincie liet lichte groei zien: +10 in de NVM-regio Noord-Overijssel en +14 in Zuidwest-Overijssel. Zeer bescheiden aantallen allemaal, maar het is voor het eerst een half jaar dat het beeld voor de provincie tenminste ondubbelzinnig positief is.
Dat positieve beeld lijkt vooral te danken aan de landelijkere delen van de provincie. De zes grootste steden van Overijssel kwamen namelijk gezamenlijk nog wel in de min uit. Het was dus vooral het platteland en de kleinere gemeenten waar de woningverkoop aantrok.

Heel Nederland in de plus

Toch maakt een enkele zwaluw nog lang geen zomer. De woningmarkt bereikte in heel Nederland vorig jaar zomer zijn - tot nu toe - absolute dieptepunt, een stijging ten opzichte van die dramatische zomer lag voor de hand. Het Kadaster maakte vandaag ook bekend dat de woningmarkt landelijk het flink beter deed dan dezelfde periode vorig jaar. In heel Nederland was de stijging bijna 1600 verkopen.
Wie een huis wil kopen heeft dan ook nog steeds in Overijssel een enorme keuze, en die wordt nog steeds niet minder. Met meer dan 16.200 huizen te koop in Overijssel, blijft het een ondubbelzinnige kopersmarkt.

Verschil in verkochte woningen

Verschil in aantal verkochte woningen tussen 15/8 en 17/9, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar:
Overijssel +53
NVM-regio Twente +29
Zuidwest Overijssel +14
Noord-Overijssel +10

Hengelo +10
Deventer +1
Almelo +/- 0
Kampen -3
Zwolle -8
Enschede -13

Door: Jody Ummels. Bron: Funda.nl.

NB. Door te vergelijken met dezelfde periode een jaar eerder ontstaat een eerlijker beeld, doordat seizoensinvloeden worden uitgesloten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.