Nieuws

Enschede positief over open supermarkten op zondag

Enschede waardeert boodschappen doen op zondag
Enschede waardeert boodschappen doen op zondag
De zondagsopening van supermarkten in Enschede wordt gewaardeerd en heeft over het algemeen positieve gevolgen. Dat blijkt uit een onderzoek onder inwoners van de stad en de regio, winkeliers en horeca.
Driekwart van de ondervraagden zegt wel eens op zondag naar de supermarkt in Enschede te gaan te gaan. Dat zijn mensen uit Enschede maar ook uit de rest van Twente. Uit het onderzoek blijkt dat het nog steeds vaak om vergeten boodschappen gaat.
De 23 supermarkten die op zondag open zijn, zijn ook tevreden. Zij hebben op andere dagen niet minder omzet doordat ze op zondag open zijn. Driekwart van de supermarktmedewerkers geeft aan best op zondag te willen werken. Doordat supermarkten op zondag open zijn, is de werkgelegenheid in de sector met 6% gestegen.

Minder omzet kleinere winkels en horeca

De kleinere winkeliers in levensmiddelen en horeca zoals restaurants en snackbars geven aan dat er wel sprake is van een omzetdaling. Het gaat om 15%. Maar volgens de onderzoekers is niet aangetoond dat dit het gevolg is van de zondagsopening van supermarkten.

Veel weerstand

Twee jaar geleden is besloten dat alle supermarkten op zondag de deuren mogen openen, nadat eerder maar enkele supermarkten daar bestemming voor hadden. Dat veroorzaakte veel weerstand bij met name de kleinere winkels in levensmiddelen. Zij vreesden oneerlijke concurrentie, enorme kosten en nog minder vrije tijd als zij hun winkel ook op zondag zouden openen.
Vanaf 1 juli dit jaar mogen gemeenten door een wijziging van de Winkeltijdenwet zelf het beleid bepalen van de zondagopenstelling.De resultaten van dit onderzoek worden meegenomen in een nieuw besluit over zondagsopening van winkels in Enschede.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.