Nieuws

Deventer geeft per persoon het meest uit aan bibliotheek

Deventer geeft meest uit aan bibliotheekwerk
Deventer geeft meest uit aan bibliotheekwerk
Geen stad in Nederland geeft relatief gezien meer uit aan het bibliotheekwerk dan Deventer. Liefst 69 euro per Deventenaar gaat er dit jaar naar de bibliotheek en het stadsarchief in de boekenstad, blijkt uit cijfers van het CBS.
Sinds dit jaar is de ruimte die de bibliotheek en het daaraan verwante stadsarchief innemen op de gemeentebegroting met meer dan de helft toegenomen, dwars tegen de landelijke trend in. Deze week toonde het CBS aan dat gemeenten in heel het land fors bezuinigen op hun kunst en cultuurbegrotingen.
Alleen de gemeente Schiermonnikoog, geeft - vanwege zijn minieme inwonertal - per inwoner meer uit aan zijn bibliotheek. Maar verder gaat Deventer riant aan de leiding in Nederland. De boekenstad wordt gevolgd door de gemeente Vlissingen en Maastricht, die respectievelijk 64 en 55 euro per inwoner uittrekken voor de bibliotheken.
 
Uitzondering in de provincie
Deventer is een uitzondering in de provincie. De stad bedeelt zijn bibliotheek en stadsarchief meer dan twee keer zo goed als welke andere Overijsselse gemeente dan ook. Hellendoorn volgt als nummer twee op gepaste afstand, met 33 euro per inwoner. Daarna komt Hengelo met 31 euro per inwoner.

De Deventer bieb en stadsarchief zijn samen met 69 euro per inwoner goed voor bijna de helft van alle uitgaven aan kunst en cultuur in de stad. In totaal staat de bibliotheek voor zo'n 6,7 miljoen euro op de gemeentelijke kunst en cultuur begroting van in totaal zo'n 14,9 miljoen euro.

Aanstaande verhuizing van hoofdgebouw

Met dat bedrag bevestigt Deventer zijn imago als boekenstad nog maar eens, maar het riante bedrag zal ongetwijfeld ook worden verklaard door de aanstaande verhuizing van zijn aloude hoofdgebouw, waarvoor deze maand de publiekscampagne begon.
Van de Overijsselse steden staat Almelo er bepaald niet best op, tenminste bij de museumliefhebbers: gemiddeld 1 euro per inwoner geeft de stad uit aan zijn musea, slechts een handjevol gemeenten - en dan vooral de kleine gemeenten - komen op een vergelijkbaar bedrag uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.