Grenzeloos Genoegen

Op bezoek bij oude adel in Süd-Tirol in Italië

Op woensdagochtend 11 september vertrekken we vroeg richting Italië, Süd-Tirol om precies te zijn. Vroeger hoorde het bij Oostenrijk. Het is nog steeds tweetalig. Ons doel is Kaltern oftewel Caldaro aan de Kaltern See, een van de warmste meren van Europa. Het ligt op een kleine 20 km verwijderd van Bolzano.
Onderweg ernaartoe is het prachtig: mooie bergen met op de hoogste toppen al een beetje sneeuw, lieflijke dalen, schilderachtige dorpjes en nog steeds heerlijk en zonnig weer. Ook passeren we de Reschensee. Een kunstmatig meer, eigenlijk een stuwmeer waarvoor ze ooit een klein dorpje onder water hebben laten lopen. Het enige dat je er nog van ziet is een kerktoren die midden in het water staat.

Biodynamische wijngaard

Hans Averesch, onze wijnkenner, verheugt zich al maanden over het bezoek aan Kaltern want hij heeft een bezoek gepland aan de wijngaard Tenuta Manincor. Zij verbouwen wijn op een biodynamische manier. Het landgoed en wijngaard zijn eigendom van de graaf en gravin Goëss-Enzenberg. We maken kennis met deze zeer vriendelijke en hoffelijke mensen.
Gek, maar ik zie het er altijd op de één of andere manier aan af. Oud geld, maar zeer voorkomend en vriendelijk. De graaf geeft tegen mij een hoofdknik bij de handdruk. Ik ben bijna geneigd zelf een knikje door m'n knieën te maken. Hij vertelt mooi en duidelijk over zijn passie: wijn verbouwen door de natuur in balans te laten zijn.

We zijn onder de indruk

Daar lopen nog echte scharrelkippen vrij door de wijngaard, ze bemesten de grond, maar "harken" het ook los met hun poten en je ziet allerlei soorten insecten die elkaar in evenwicht houden. Er wordt niet gespoten. En in de prachtige wijnkelders waar de wijn ligt te rijpen in grote eiken vaten klinkt zelfs Gregoriaanse gezang. We zijn onder de indruk en Hans en ik worden er zelfs rustig van.
Ik krijg echt respect voor deze manier van wijn maken. Al het goede komt van de natuur en dat proef je terug in deze wijn. Ik weet de graaf en gravin nog een mooie anekdote te ontlokken over hun ontmoeting met Willem-Alexander en Maxima in Lech een paar jaar geleden met wie ze sindsdien bevriend zijn.

Shoppen in Bolzano

Later op de middag vroeg Hans Frederike en mij mee om op zoek te gaan naar een tas voor zijn vrouw. We kwamen in Bolzano terecht. Wat een prachtige stad! Een geweldig plein met vele terrassen, bekende merken kleding, tassen en schoenen in de meest exclusieve winkels met dito prijzen natuurlijk. En in een paar straten was een markt opgesteld. Bloemen, noten, kazen, wijnen, groenten. Echt kleurrijk!
We hebben met z'n drieën erg veel plezier gehad want Hans is heel direct. Hij zegt meteen in elke tassenwinkel tegen de dame in kwestie dat hij een niet te groot budget heeft maar toch een tas wil die er duur uitziet. En we zijn nog geslaagd ook. Nu maar hopen dat zijn vrouw de tas ook mooi vindt, maar geen nood, anders neem ik 'm over.

Vreemd luchtje aan de wijn

's Avonds hebben we gegeten bij 'Gretl am See' een echte aanrader als je in de buurt bent. Exquis eten dat niet overdreven duur is. De eerste avond ook dat we met het hele team eens alleen en buiten de deur eten. Tot nu toe was het gezamenlijk eten ook een kookitem voor Frederike bij de Overijsselaars thuis.
Nu keek de camera eens niet mee. En dat was gelijk eigenlijk jammer aangezien Hans bij het keuren van de uitgezochte wijn nu net een fles trof die niet goed was. Wij met z'n allen zouden het niet gemerkt hebben, maar Hans is niet voor niks een kenner. Hij rook iets vreemds en liet het de serveerster ook ruiken. Die moest het beamen en dus werd er een andere fles van dat dure spul open gemaakt.

Op naar Karinthië

Het was een heel gezellige avond, maar al te laat hebben we het niet gemaakt want de ochtend erna moesten we weer vroeg op pad richting Karinthië, naar Jerry Pieterson uit Delden die samen met zijn partner Gerold Splinter het hotel Katschtalerhof runt. Ons wacht een nieuw avontuur. Daarover meer in de volgende aflevering van dit blog. Tschjuus!
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.