nieuws

Kamp schort besluit schaliegas op, Overijssel tegen winning

'Nu en straks geen schaliegas'
'Nu en straks geen schaliegas'
Een meerderheid in Provinciale Staten heeft zich woensdagavond uitgesproken tegen de winning van schaliegas in Overijssel. Daarmee verklaart de provincie zich solidair met andere gemeenten en provincies die zich verzetten tegen de winning van het gas. Minister Kamp liet echter vanavond de Tweede Kamer weten voorlopig geen besluit te nemen over schaliegas.
Kamp wil een onderzoek naar alle locaties in Nederland waar proefboringen naar schaliegas kunnen plaatsvinden. Dat duurt anderhalf jaar. Pas daarna neemt het kabinet een besluit.
De Provinciale Staten van Overijssel hebben vanavond besloten dat ze alle mogelijk politieke en juridische instrumenten inzet om boringen en winning van schaliegas in Overijsselse bodem te voorkomen. Het voorstel kwam woensdag van de kant van GroenLinks, D66 en PvdA.

Boringen in polder
Eerder sprak het CDA in de provincie zich al uit tegen de winning van schaliegas en steenkoolgas. Volgens de partijen zijn er weliswaar geen plannen voor boringen in Overijssel, maar er liggen wel concrete plannen voor proefboringen in de gemeente Noordoostpolder. Deze boringen kunnen ook negatieve gevolgen hebben voor de ondergrond in de gemeenten Zwolle, Kampen en Steenwijkerland.
Provinciale Staten willen dat de provincie zich richt op het opwekken van duurzame energie en dat het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk wordt beperkt. De winning van schaliegas en steenkoolgas past niet in dat beleid. VVD en PVV steunden het voorstel niet. De partijen vinden dat eerst beter moet worden uitgezocht wat de risico's van schaliegas zijn, voordat een standpunt wordt ingenomen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.