Nieuws

Conflict over aanleg parkeerplaatsen kerkgebouw Staphorst

De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst
De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst
De gemeente Staphorst en de plaatselijke Hersteld Hervormde Kerk hebben een conflict over het aanleggen van parkeren en groen rondom het nieuwe verenigingsgebouw aan de Kerklaan.
Volgens de gemeente worden de parkeerplaatsen en het groen rondom het nieuwe pand niet aangelegd volgens afspraak. De kerk wijkt af van het plan en diende een gewijzigd ontwerp in. Daar moet de gemeenteraad over beslissen. Dat kan nog een tijd duren. Onduidelijk is of het gebouw begin volgende maand in gebruik kan worden genomen. 

Alssema: Te weinig groen rondom kerk

Het bestratingswerk is door de gemeente stilgelegd. Het gebouw dat 2 miljoen euro kostte is klaar voor gebruik, maar mag formeel pas in gebruik worden genomen als alles klaar is. Dat is afgesproken met de gemeente. Aangezien de kerkelijke gemeente een nieuwe aanvraag indiende voor een gewijzigd plan, kan dit nog maanden duren. "Buitengewoon vervelend", noemt burgemeester Joop Alssema van Staphorst de situatie. Volgens hem is het simpel. Er zijn plannen gemaakt voor gebouw en omgeving en in de uitvoering wordt afgeweken van gemaakte afspraken. Veel groen was de afspraak en nu worden er te veel parkeerplaatsen aangelegd. Groen dat in de plannen staat, komt er volgens Alssema in onvoldoende mate. Het gaat om honderden vierkante meters.
Harm Mokken, woordvoerder van het bouwcomité, erkent dat de parkeerplaats anders wordt aangelegd. Kwestie van voortschrijdend inzicht. Er komt volgens hem een gedegen groene compensatie. Hij bestrijdt dan ook dat de kwaliteit van de nieuwbouw in het geding is. Het grasbeton dat in de plannen staat, is volgens hem een fout geweest, want het wordt lelijk en groezelig en bovendien kost dat parkeerplaatsen:  "We zijn met de gemeente in gesprek om het op te lossen. Ik vind het ook vervelend dat dit tijdens de afronding gebeurt. Ik verwacht dat we er op een goede manier uit gaan komen." Mokken denkt dat het gebouw begin volgende maand in gebruik kan worden genomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.