Nieuws

Patstelling vakbonden en Scania in Zwolle, staking gaat door

Patstelling vakbonden en Scania, staking gaat door
Patstelling vakbonden en Scania, staking gaat door
"Truckbouwer Scania in Zwolle huilt krokodillentranen." Dat stellen de vakbonden. Zij doen Scania een voorstel om de staking volgende week vrijdag te voorkomen. Scania vindt het voorstel geenszins redelijk.
De bonden willen volgende week vrijdag staken bij Scania, omdat de cao-onderhandelingen met werkgeversorganisatie FME zijn vastgelopen.

Oneerbaar oorstel

Oneerbaar oorstel
Scania kan die stakingen tegenhouden door een protocol te tekenen dat ze gisteren heeft gekregen. Daarin staat een loonsverhoging en goede werkgeverschap vastgelegd. Het doet dienst als een tijdelijke cao. Scania heeft de bonden al laten weten niet te tekenen. Het bedrijf noemt het in een reactie een oneerbaar voorstel.
Scania zegt dat de stakingen het bedrijf veel kwaad doen. De bonden onderkennen dat, maar zeggen ook dat het het uiterste wapen is dat werknemers hebben. Inmiddels zijn vier onderhandelingsronden voor een nieuwe cao stukgelopen. Er zit volgens de bonden geen beweging meer in. "In tijden dat het minder ging met Scania hebben vakbondsleden een pas op de plaats gemaakt. Nu is daar geen sprake meer van," aldus bestuurder Brouwer van FNV Bondgenoten.

Ook uitzendkrachten bereid tot staken

De vakbond willen een loonsverhoging voor de medewerkers en een goede manier van omgaan met de berg  aan overwerk waar de werknemers mee te maken krijgen. Bij Scania werken zo'n 1500 mensen van wie een derde uitzendkrachten. Volgens Brouwer zijn zelfs de uitzendkrachten bereid het werk volgende week vrijdag neer te leggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.