Nieuws

Schoolkinderen herdenken Duitse oorlogsmisdaad in Enschede

Schoolkinderen hebben vanmorgen in Enschede de Britse Airbornesoldaten herdacht die in september 1944 zijn doodgeschoten en op de Oosterbegraafplaats liggen begraven.
Zestig kinderen van de Prinseschool hebben bloemen en een krans gelegd bij de graven van de acht Airbornesoldaten en 42 gesneuvelde geallieerden.

Slag om Arnhem in 1944

De Britse Airbornesoldaten op de begraafplaats hadden gevochten bij de Slag om Arnhem, maar hadden zich moeten overgeven aan de Duitsers. Tijdens een transport werden ze op 23 september 1944 in Brummen neergeschoten door een SS-bewaker, die uit ergernis zijn mitrailleur leegschoot op de krijgsgevangenen.
Om de oorlogsmisdaad te verdoezelen werden de doden en gewonden in stilte afgevoerd naar Enschede, waar werd gemeld dat ze op de Gronausestraat waren neergeschoten tijdens een vluchtpoging. Uiteindelijk werden de mannen begraven op de Oosterbegraafplaats aan de Noord Esmarkerrondweg. Daar werden ook 42 geallieerden begraven die op andere momenten in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. Ook zij zijn vandaag door de kinderen herdacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.