Nieuws

Vakbond vraagt opheldering over 'bijna-botsing' op spoor Zwolle

Spoorbrug Hanzelijn Zwolle
Spoorbrug Hanzelijn Zwolle
Vakbond FNV Spoor heeft vandaag ProRail om opheldering gevraagd over de bijna treinramp in Zwolle begin deze maand.
Begin september reed een trein uit Lelystad aan de voet van de Hanzeboog door een rood sein en vernielde een wissel. De trein uit Amersfoort kwam daardoor op het verkeerde spoor terecht, waar de trein uit Lelystad ook reed. Doordat de machinist uit Amersfoort vol op de rem ging werd een botsing tussen de treinen voorkomen.

Bezorgdheid toegenomen

Het incident was al langer bekend bij de vakbond, maar door een uitzending van het tv-programma EenVandaag gisteravond is de bezorgdheid toegenomen. Het programma meldde op basis van anonieme bronnen binnen ProRail dat het veiligheidssysteem op die plek uitstond. Het systeem is juist bedoeld om ervoor te zorgen dat een trein automatisch stopt bij een rood sein.
Volgens de bronnen van EenVandaag is daarop besloten op 150 plekken extra inspecties uit te voeren. FNV Spoor noemt dat "zeer opmerkelijk en verontrustend". De vakbond maakt zich door het incident zorgen over de veiligheid van het Nederlandse spoor. "Er is kennelijk sprake van een groot veiligheidsrisico."

'Spoor niet onveilig'

ProRail zegt dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat het Nederlandse spoor onveilig is. De spoorbeheerder wil over de spoedonderzoeken niets anders zeggen dan dat er al drie weken lang onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van het incident. Pas als het onderzoek is afgerond, trekt ProRail conclusies.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.