nieuws

Verpleegkundige aangeklaagd om relatie met patiënte in Deventer

Verpleegkundige aangeklaagd
Verpleegkundige aangeklaagd
Een verpleegkundige die werkzaam was bij Tactus Verslavingszorg in Deventer is aangeklaagd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De man heeft een relatie gekregen met een patiënte van de instelling en het niet onmiddellijk gemeld bij zijn werkgever.
Zo’n verhouding is uit den boze omdat een patiënt volgens de Inspectie 'per definitie' in een afhankelijke positie verkeert ten opzichte van een hulpverlener. De klacht werd vrijdag behandeld door het medisch tuchtcollege in Zwolle.
De vrouw was in 2011 opgenomen in de verslavingskliniek en werd verliefd op haar hoofdbehandelaar. Aanvankelijk was dat niet wederzijds, maar gaandeweg kreeg de psychiatrisch verpleegkundige ook warme gevoelens voor haar. Ze kregen een relatie nadat de patiënte was ontslagen uit de kliniek, maar ze was nog wel poliklinisch onder behandeling. Dat druist in tegen de beroepscode en tegen de instellingscode, stelt de Inspectie. Als een hulpverlener verliefd wordt, moet hij in elk geval wachten tot de behandeling is afgelopen en daarna nog een afkoelingsperiode inbouwen voor hij eraan mag toegeven.
De verpleegkundige erkende dat hij fout zat. Hij voerde aan dat de relatie in dit geval gelijkwaardig was, op vrijwillige basis en dat zijn vriendin, met wie hij nu samenwoont, er geen schade van heeft ondervonden. Net toen er bij zijn werkgever een melding kwam van een andere patiënte over deze kwestie, had hij het bij zijn leidinggevende willen opbiechten, maar toen was het te laat. "Eerder had ik het lef gewoon niet om erover te beginnen". De man heeft zelf ontslag genomen bij Tactus. In afwachting van de afloop van de tuchtzaak heeft hij her en der tijdelijke banen in de zorg vervuld.

Stijging aantal zaken grensoverschrijdend gedrag

"De zaak is niet zo ernstig dat hij niet meer in zijn beroep werkzaam zou mogen zijn", zei de inspecteur. De advocaat van de aangeklaagde voerde aan dat de IGZ onzorgvuldig is geweest. De instantie voerde slechts één gesprek met de verpleegkundige, en vervolgens duurde het bijna een jaar voor de klacht werd ingediend. "Dat spijt ons. Dat ligt aan de hoeveelheid werk die we hebben", aldus de inspecteur. Hij wijst erop dat het aantal tuchtklachten over grensoverschrijdend gedrag van hulpverleners landelijk sterk toeneemt. Net alleen vanwege de toename van het aantal meldingen. Ook omdat de Inspectie sneller een tuchtklacht indient dan voorheen.
De uitspraak in deze zaak is op 29 oktober.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.