Publieke omroep wil fusie met de regionale omroepen

De regionale omroepen moeten volgens de Nederlandse Publieke Omroep samengevoegd worden met de landelijke omroep. Dat heeft voorzitter Henk Hagoort geschreven in een brief aan staatssecretaris Sander Dekker die in handen is gekomen van RTL Nieuws.

In de brief schrijft de voorzitter dat de NPO een 'groot voorstander' is van een volledige fusie. In het model dat de NPO voor ogen heeft blijven de regionale radio- en tv-zenders bestaan, maar verdwijnen de zelfstandige organisaties. De nieuws- en sportredacties van de regionale omroepen zouden dan inhoudelijk onder de verantwoordelijkheid van de NOS komen. Ook zouden de omroepen hun techniek en faciliteiten met de NOS moeten gaan delen. De websites en apps moeten met die van de NOS worden samengevoegd.

Regionale omroepen eerst 25 miljoen bezuinigen

De voorzitter schrijft in de brief ook dat de regionale omroepen eerst 25 miljoen euro moeten bezuinigen, voordat de NPO deze omroepen laat integreren. Volgens Hagoort heeft een complete fusie als voordeel dat efficiënt gewerkt kan worden. Dit kan volgens Hagoort een belangrijke bijdrage leveren aan de versterking van de journalistieke taak van de omroep. De NPO heeft zijn voorkeur uitgesproken op verzoek van de staatssecretaris. Dekker heeft vier mogelijke scenario's voor samenwerking tussen landelijk en regionaal laten opstellen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren