Nieuws

Directeur RTV Oost vindt plannen NPO slecht idee

RTV Oost
RTV Oost
Directeur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost heeft geen goed woord over voor het voorstel van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om de regionale omroepen samen te voegen met de landelijke omroep.
Voorzitter Hagoort van de NPO heeft staatssecretaris Dekker laten weten een groot voorstander van een volledige fusie te zijn. Daarbij zouden alle regionale omroepen aangestuurd worden door- en onder verantwoordelijkheid vallen van de NOS.

'Geen kaas gegeten van regionale journalistiek'

"Een zeer slecht idee", zegt Oude Wesselink. "Het tekent de hautaine houding van Hilversum ten opzichte van de regionale omroepen. Als RTV Oost zijn we succesvol omdat we op de huid van de regionale samenleving zitten. Hilversum staat er veel verder van af. Met hun voorstel wordt de klok 25 jaar terug gezet. Juist het hautaine gedrag van de Hilversumse omroepen leidde toen tot de roep uit de samenleving om regionale zenders. De plannen van de NPO bewijzen nog maar eens dat men daar geen kaas gegeten heeft van regionale journalistiek."
In het model dat de NPO voor ogen heeft blijven de regionale radio- en tv-zenders bestaan, maar verdwijnen de zelfstandige organisaties. De nieuws- en sportredacties van de regionale omroepen zouden dan inhoudelijk onder de verantwoordelijkheid van de NOS komen. Ook zouden de omroepen hun techniek en faciliteiten met de NOS moeten gaan delen. De websites en apps moeten met die van de NOS worden samengevoegd.

ROOS niet eens met plannen

De NPO heeft zijn voorkeur uitgesproken op verzoek van de staatssecretaris, die vier mogelijke scenario's voor samenwerking tussen landelijk en regionaal heeft laten opstellen. Stichting ROOS, die de regionale omroepen vertegenwoordigt, kan zich in geen van die modellen vinden en heeft een eigen visie opgesteld waarin de zelfstandigheid van de regionale omroepen bovenaan staat. Volgens ROOS willen de regionale omroepen best meer samenwerken met de landelijke publieke omroep, maar ze zijn het totaal niet eens met de manier waarop de NPO dat wil.  De stichting denkt dat het plan van de NPO op weinig sympathie van het publiek en de politiek kan verwachten.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.