PvdA kiest in Zwolle voor JSF

Partijleider Diederik Samsom van de PvdA heeft zaterdag in Zwolle de leden van zijn partij achter zijn koers richting JSF gekregen. Er was met veel spanning naar de bijeenkomst in Zwolle gekeken en verwacht werd dat het een pittig gevecht zou worden voor Samsom. Maar een motie om uit het hele JSF-project te stappen, werd verworpen door een ruime meerderheid.

Wel stelt de partij een aantal eisen waaraan het kabinet moet voldoen voordat ingestemd kan worden met de aankoop van 37 Joint Strike Fighters (JSF) voor 4,5 miljard euro. In Zwolle werd ook besloten dat er geen extra partijcongres komt over het onderwerp. "Verantwoording afleggen doen we achteraf", zei partijvoorzitter Hans Spekman.

De gevechtsvliegtuigen zijn een onderwerp dat de partij al jaren dwars zit. PvdA-premier Wim Kok stapte ooit in het programma. In de jaren daarna steunden de sociaaldemocraten het ene moment de JSF niet, en het andere moment weer wel. Vorig jaar wilde de PvdA nog helemaal uit het JSF-project stappen waar ons land al 1 miljard in heeft geïnvesteerd.

Spekman zei de emoties rond de JSF te snappen. Maar benadrukte dat de leden zich wel bewust moeten zijn dat het voor de partij belangrijk is dat ons land aan internationale missies kan meedoen. En het enige toestel die hieraan kan meedoen is de JSF. Spekman zei nog geen voorkeur te hebben.

De aankoop van de JSF zal ergens in het najaar door de Tweede Kamer worden behandeld. Volgens minister Dijsselbloem van Financiën worden de Amerikaanse vliegtuigen bij goedkeuring pas in 2015 besteld.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren