nieuws

Eis: jaar cel voor illegaal vuurwerk in Enschede

Eis: jaar cel voor illegaal vuurwerk
Eis: jaar cel voor illegaal vuurwerk
"Tweeduizend kilo illegaal vuurwerk, opgeslagen in een woonwijk in Enschede, dat ligt uitermate gevoelig," zei de officier van justitie maandagmorgen in de strafzaak tegen de huurder van de garagebox waar het zware vuurwerk werd aangetroffen. Tegen de huurder, een 42-jarige man uit Enschede, is een celstraf van 1 jaar waarvan de helft voorwaardelijk geëist.
Het illegale vuurwerk, waaronder mortiergranaten en lawinepijlen, werd in oktober 2011 ontdekt in een garagebox aan de Lipperkerkstraat in Enschede. De politie had een tip gekregen van een buurtbewoner.

Bijverdienste

De 42-jarige verdachte legde bij de politie een bekentenis af. Hij vertelde dat hij het vuurwerk kocht voor 6000 euro om met de verkoop bij te verdienen. Op 13 mei jongstleden, de dag dat Enschede de vuurwerkramp herdacht, stond de zaak tegen de man voor de eerste keer voor de rechter. De Enschedeër kwam toen met het verhaal dat het vuurwerk niet van hem was, maar dat hij de garagebox had onderverhuurd aan anderen.
De namen wil hij uit angst voor die mensen niet noemen. "Dan ben ik nog verder van huis," vertelde hij de rechters in Almelo. De zaak tegen de man werd op 13 mei na die verklaring uitgesteld.

Geen nieuwe feiten

De rechtbank liet uitzoeken of de Enschedeër in een eerder stadium tegen politiemensen gezegd had dat het vuurwerk van anderen was. Dat onderzoek leverde geen nieuwe feiten op, reden voor de officier van justitie om aan te nemen dat het vuurwerk van de 42-jarige was.
Volgens de officier van justitie is de handel in illegaal zwaar vuurwerk levensgevaarlijk. Niet alleen lag het spul midden in een woonwijk, de opslag was niet geschikt voor zulk gevaarlijk spul. In de garagebox was geen sprinklerinstallatie en lagen elektriciteitsdraden bloot met alle gevaar van dien.

Bij plofkraak of terroristische aanslag

Illegaal vuurwerk wordt steeds vaker gebruikt bij plofkraken op pinautomaten, maar wordt ook steeds meer gebruikt bij terroristische aanslagen, aldus de officier van justitie. De Enschedeër draagt aan die onveiligheid bij door zijn leveranciers niet te noemen zei de officier van justitie.
Naast de geëiste gevangenisstraf wil het Openbaar Ministerie ook nog dat de Enschedeër 50.000 euro ophoest. Het gaat om een maatregel in het kader van de zogenaamde 'pluk-ze wetgeving', een maatregel om 'criminele' winsten af te pakken. Volgens het OM heeft de Enschedeër ruim 50.000 euro voordeel gehad omdat hij de opslag van het vuurwerk niet hoefde in te richten zoals andere, officiële vuurwerkhandelaren, dat wel moeten. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.