Nieuws

Raadslid uit Buurse haalt 'vergeten' man uit Noors verpleeghuis

Raadslid Bart Woortman uit Buurse heeft afgelopen weekend een wegkwijnende man uit een Noors verpleeghuis gehaald, omdat de familie van de man en het ministerie van Buitenlandse Zaken niets deden.
De man lag in het verpleeghuis omdat hij door drie herseninfarcten niet meer voor zichzelf kon zorgen. Woortman uit Haaksbergen kwam in het verpleeghuis omdat zijn Noorse schoonmoeder daar ook ligt. "Mijn vrouw zei tegen mij, er ligt ook een Nederlandse man op die afdeling, ik kwam er achter dat niemand uit Nederland zich om hem bekommert."
De familie van de man wil geen contact meer met hem, waarom weet Woortman niet. "Hij kan niet zo goed meer praten, Noors kan hij al helemaal niet, dus hij kwijnde daar weg." Woortman begrijpt niet hoe de Nederlandse instanties de man hebben kunnen laten zitten. "Ze zeiden letterlijk tegen mij: 'Dat is ons pakkie an niet', dat geloof je toch niet?" Het werd voor Woortman nog onbegrijpelijker toen hij ging proberen om de man terug naar Nederland te krijgen. Hij pleegde honderden telefoontjes en stuurde allerlei emails, maar kreeg het niet voor elkaar om de man in een zorginstelling te laten plaatsen. "Hij moet nog een indicatie krijgen voor zorg. De zorginstellingen wilden het risico niet lopen om voor hem te moeten betalen, als later bleek dat hij geen recht op zorg had." Uiteindelijk kreeg Woertman in Buurse, op slecht 400 meter van zijn huis, geluk. Een net opgerichte zorginstelling had nog één plek over, en verwelkomde de 'vergeten Nederlander' met open armen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.