nieuws

Hoofdredacteur bezorgd over voortbestaan van RTV Oost

Hoofdredacteur Oude Wesselink van RTV Oost maakt zich grote zorgen over het voortbestaan van RTV Oost. Dat zei hij vandaag in Overijssel Vandaag op TV Oost. Oude Wesselink roept de provinciale politiek op een krachtig signaal af te geven waaruit blijkt dat ze een onafhankelijke regionale omroep wil behouden.
Net als heel Nederland moeten ook de omroepen bezuinigen. Staatssecretaris Dekker heeft daarom de landelijke én de regionale publieke omroepen gevraagd te kijken hoe ze méér kunnen samenwerken. Die samenwerking moet geld opleveren; honderd miljoen euro in totaal. Dekker heeft daartoe een aantal mogelijkheden geformuleerd.
De NPO, de landelijke omroeporganisatie, kiest nu voor de variant waarin de regionale omroepen in Nederland worden opgeheven en de NOS en NTR verantwoordelijk worden voor regionale radio en televisie. De regionale redacties blijven bestaan, maar worden aangestuurd vanuit Hilversum.

Geen binding met de regio

Volgens Oude Wesselink is dat een slecht idee, omdat er in Hilversum geen enkele binding met de regio is. "Het is
in het belang van de Overijsselse samenleving, maar ook in het belang van de provincie zelf dat RTV Oost blijft bestaan. De regionale omroep geeft de provincie tenslotte een gezicht. Daar komt bij dat schaalvergroting niet per definitie leidt tot betere journalistiek. Journalistiek bedrijven doe je op de huid van de samenleving. Daarvoor moet je er dicht op zitten. Weten waar de behoeftes liggen. Met een directie in Hilversum was de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond er nooit gekomen."

Clusters

Volgens Oude Wesselink hebben de regionale omroepen zelf ook een bezuinigingsplan ingediend. Dat komt er op neer dat de regionale omroepen onderling in clusters meer gaan samenwerken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.