Nieuws

Pas na 2015 genoeg wijkagenten in Enschede

Pas na 2015 heeft Enschede genoeg wijkagenten
Pas na 2015 heeft Enschede genoeg wijkagenten
Door het herschikken van taken en mensen probeert de politie in Oost-Nederland het tekort aan wijkagenten zoveel mogelijk op te lossen. Voor 2015 is dat echter nog niet op niveau. Dat zei burgemeester Den Oudsten van Enschede vanavond na vragen van fractievoorzitter Leloux van BurgerBelangen Enschede.
Enschede heeft 25 wijkagenten en zou er volgens de norm 33 nodig hebben. In de praktijk zijn het er minder, want volgens Den Oudsten  speelt ook mee dat wijkagenten fors worden ingezet voor nooddiensten. "Dan heb je er nog niks aan", zegt de burgemeester.

'Nutteloze exercitie'

De wettelijke norm is één wijkagent op vijfduizend mensen. Voordat dat lukt moet eerst de reorganisatie bij de nationale politie zijn afgerond en dat duurt volgens Den Oudsten nog twee jaar. Leloux vroeg Den Oudsten om minister Opstelten van Veiligheid te wijzen op gemaakte afspraken, maar dat is volgens Den Oudsten een ""utteloze exercitie". Ook omdat er geen geld beschikbaar is en dat wordt ook niet uitgebreid, voegde Den Oudsten er aan toe.
Enkele weken geleden berichtte RTV Oost dat er in Overijssel honderd wijkagenten te weinig zijn. Dat gaat mogelijk ten koste van de lokale politiezorg. In de plannen voor de nationale politie neemt de wijkagent een belangrijke rol in; de agent is het gezicht van de politie, de vertrouwensman waar burgers naartoe gaan met hun verhaal.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.