Marcel Oude Wesselink

Open brief: "Beste Sander en Henk"

NPO
NPO
Als directeur/hoofdredacteur geef ik leiding aan RTV Oost. Zo nu en dan zal ik via dit weblog laten weten welke ontwikkelingen er zijn. Op dit moment wordt er aan de poten van de regionale omroep gezaagd. Mijn eerste weblog is een open brief aan Henk Hagoort (NPO) en Sander Dekker (staatssecretaris OCW).
Beste Sander en Henk,
Een model met regionale redacties centraal aangestuurd vanuit Hilversum, kennen we nog uit de jaren zeventig en tachtig, de tijd dat er alleen nog regionale radio was. Het was geen succes. Daadkracht en doelmatigheid waren ver te zoeken, evenals een duidelijke identiteit van regionale omroep. Veel luisteraars hadden we dus niet. Het succes kwam met de ontkoppeling van de NOS. Een eigen regionale directie met gevoel voor de eigenheid van de streek, en nauw samenwerkend met hoofdredactie en techniek, bleken de sleutel tot daadkracht, efficiëntie en een manier van werken die vanaf het eerste moment aansloeg bij het publiek. Zie daar de voorwaarden voor regionale omroep!
Ik geeft toe, het model dat de NPO voorstaat, ziet er in theorie best helder uit. Maar zoals zo vaak liggen theorie en praktijk ver uit elkaar, is de praktijk wat weerbarstiger dan de tekentafel doet voorkomen. Uw model, heer Hagoort, gaat voorbij aan de eigenheid van regionale omroep, aan de rijkdom aan culturele identiteit die dit land rijk is, regio's die een eigen aanpak vereisen.
Zouden we regionale televisie hebben, zou de serie 'Van Jonge Leu en Oale Groond' ooit zijn gemaakt, als het besluit daartoe in Hilversum genomen had moeten worden? Zouden innovatieve ontwikkelingen als selfsupport nieuwsradio, het werken met geïntegreerde redacties, de grootschalige inzet van camjo's van de grond zijn gekomen onder centrale regie vanuit Hilversum? Ik waag het te betwijfelen.
Grote organisaties met veel bureaucratie zoals de NPO en de NOS blinken doorgaans niet uit in snelle ontwikkeling en besluitvorming. Waar we als regionale omroep als een jaar of twee succesvol zijn met social media, apps voor smartphones en tablets, is de NOS pas een jaar later met apps gekomen.
Ik kom tot slot nog even terug op het idee de regionale radio onder te brengen bij de NTR en de regionale televisie bij de NOS. Dat lijkt me lastig. Ik wijs er graag op dat we in de regio werken met geïntegreerde redacties. Redacties die voor zowel radio als televisie als internet werken en waarbij nieuws voorop staat. Redacties uit het internettijdperk, nieuws georiënteerd, eenduidig aangestuurd, digital first, en we praten meer over audio en video, dan over radio en televisie. Efficiënt, slagvaardig, en vooral ook daadkrachtig en doelmatig.
Met vriendelijke groet,
Marcel Oude Wesselink
Directeur/hoofdredacteur RTV Oost
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.