Nieuws

'Leegstaande tehuizen niet afbreken, maar opknappen voor de toekomst'

Tehuis
Tehuis
Leegstaande verzorgings- en verpleegtehuizen moeten niet worden gesloten en gesloopt, maar juist worden opgeknapt en aangepast voor de toekomst. Dat schrijft de provincie in Overijssels Feit. De opgeknapte tehuizen kunnen in de toekomst voorzien in de verwachte stijgende vraag naar kamers.
Veel tehuizen staan leeg, mede door de strenge toelatingseisen. De toelatingseisen worden ook strenger: mensen met een lichte zorgindicatie komen vanaf 2013/2014 volgens het kabinetsbeleid niet meer in aanmerking voor een kamer in een verzorgings- of verpleegtehuis. De leegstand neemt daardoor toe, maar daartegenover staat de steeds harder groeiende vergrijzing.

Toename vraag naar plekken

Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek schrijft Overijssels Feit dat het aantal ouderen over een paar jaar zover is toegenomen dat de vraag naar kamers het aanbod gaat overtreffen. In 2020 zal het aantal 80-plussers al met 22% zijn toegenomen, in 2050 is het aantal bijna verdubbeld. Ondanks de strengere toelatingseisen zal het aantal mensen dat wel in aanmerking komt voor een kamer flink toenemen. Daardoor zal op termijn een tekort aan kamers ontstaat.
De provincie schrijft dat de huidige leegstand het ideale moment is om verouderde tehuizen op te knappen en te verbouwen, zodat ze voldoen aan de toekomstige eisen. "Toekomstige bewoners zullen immers intensievere zorg nodig hebben. Anders zijn er ook tijdelijke functies te bedenken, zoals verhuur van kamers aan studenten of gastarbeiders".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.