Nieuws

Duitse Jeugdzorg voelt zich belazerd door bosjongen uit Hengelo

Het gebouw van jeugdzorg in Berlijn
Het gebouw van jeugdzorg in Berlijn
Jeugdzorg in Duitsland voelt zich belazerd door bosjongen Ray uit Hengelo. Dat zegt een medewerker van de Jugendambt Berlin aan de vooravond van een rechtszaak tegen de jongen. De Duitse Justitie eist 30.000 euro terug van de Hengeloër.
Ray werd vorig jaar wereldnieuws. Hij had de Duitse autoriteiten verteld dat hij vijf jaar lang met zijn vader in een bos had gewoond. Na het overlijden van zijn vader zou hij per toeval in Berlijn terecht gekomen zijn. In 2011 klopte hij bij de autoriteiten aan voor hulp.
De jongen loog over zijn leeftijd en werd opgevangen door Jeugdzorg in Berlijn, bedoeld voor minderjarigen. Daar kreeg hij zakgeld, kost en inwoning, kleding en persoonlijke begeleiding. Pas na negen maanden kwamen zijn leugens uit, toen vrienden uit Hengelo hem herkenden op foto's die door de Duitse politie waren verspreid. Ray bleek eigenlijk Robin van Helsum te heten en meerderjarig te zijn. Met zijn verzonnen verhaal hoopte hij zijn rommelige leven in Nederland te ontvluchten en in Duitsland opgevangen te worden.

Geld had beter kunnen worden besteed

Donderdag wordt via de rechter geprobeerd de gemaakte kosten op de bosjongen te verhalen. Er is aangifte gedaan van oplichting en Jeugdzorg wil 30.000 euro terug hebben van de jongen. Officieel wil de instelling niet reageren, het is nu aan de rechter. Wel laat een medewerker weten zich ' belazerd' te voelen door de leugens van de jongen. Dat nu geprobeerd wordt het geld terug te halen, vindt hij vanzelfsprekend. "Het gaat om veel geld. Er zijn een hoop andere kinderen die dat goed kunnen gebruiken."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.