nieuws

De ondergang van de Oad Groep. "Niet achteruit kijken, maar vooruit!"

Joop en Julius ter Haar
Joop en Julius ter Haar
Ereburger van Goor en bovenal beschermheer van het plaatselijke muziekkorps: 'Apollo'. Tijdens de millenniumwisseling kreeg hij nog een onderscheiding: 'Ondernemer van de eeuw'. Joop ter Haar.
De man die busbedrijf Oad uitbouwde tot de grootste touroperator van Nederland. Hij moet welhaast grondig hebben gevloekt toen woensdag 25 september het doek viel voor de onderneming. Een faillissement van het familiebedrijf van Ter Haar. Zijn troetelkind. Zijn 'Lovebaby' om in termen te blijven van een vroegere topman van Daimler Benz over de eveneens de verdwenen vliegtuigmaatschappij Fokker.

Jobstijding komt totaal onverwachts

Zoon Julius moest de jobstijding brengen aan de honderden personeelsleden. Tranen in z'n ogen. Het verdriet in de familie moet immens zijn. Het bedrijf dat in 1924 was opgericht door opa Ter Haar, de vader van Joop. Hij kocht de eerste bus voor het personenvervoer in een deel van Salland en Twente. De standplaatsen: Holten en Goor.
Het bedrijf ontstond als een afsplitsing van Muller Transport dat in het begin van de vorige eeuw in de omgeving van Holten verantwoordelijk was voor het personenvervoer. Dat bedrijf deed die bedrijfstak over aan de familie Ter Haar. De Overijsselsche Autobusdiensten: O.a.d, werd een succes en directeur Joop ter Haar een bekende verschijning. Oud-minister van Verkeer: Annemarie Jorritsma liep ooit stage onder de vleugels van 'Meneer ter Haar'. Binnen de onderneming groeide Ter Haar uit tot een autoriteit. Boezemvriend van wijlen oud-burgemeester Van der Zwaag van Goor.

Joop ter Haar op leeftijd nog steeds een krasse knar

Nog steeds maakt Joop ter Haar een krasse indruk. Een boegbeeld en voorganger in een mysterieus genootschap genaamd: 'de Goorse Sociëteit', een soort Bilderbergconferentie. Elke donderdagavond komt het gezelschap ondernemers nog steeds bijeen met Ter Haar als de grote voorman en katalysator van activiteiten en uitstapjes zoals het jaarlijkse ski-uitje. Joop is steevast als eerste van de piste, aldus leden van het genootschap.
Hij bouwt de busdienst uit tot de Oad Groep met diverse activiteiten zoals busreizen en groepsreizen. "Je ziet ons ook overal" wordt één van de leuzen. Ook als sponsors van voetbal, zelfs Oranje. Het Nederlands elftal. Onder zijn leiderschap wordt zijn zoon Julius klaargestoomd om op termijn de functie van CEO over te nemen. Ook dochter Quirine wordt aandeelhouder, maar krijgt een plek binnen het bedrijf in de luwte.

Louis Frankenhuis wordt tussenpaus

Joop ziet al snel dat Julius nog moet groeien. Hij stelt een ouwe rot in de reisbranche aan: Louis Frankenhuis. Hij wordt de tussenpaus in het familiebedrijf. Julius wordt commercieel directeur. Ter Haar junior leert de fijne kneepjes van het vak en wordt klaargestoomd voor de functie van CEO. Dat doet junior, die ooit op de middelbare school furore maakte met een persiflage van Ciske de Rat ( 'Ik voel me zo verdomd alleen'), met flair.
Junior is communicatief ijzersterk, maar in het begin van z'n carrière maakt hij een uitglijder. Hij bestempelt buspendelaars naar Spanje als mensen met een 'gaatje in hun hoofd'. Dat levert hem kritiek op. Pa Joop ter Haar is er niet blij mee, maar Julius leert snel.

Reorganisatie

Te porren voor een geintje. Doet mee met het TV Oost-programma: 'Toppers te Paard'. Hier leert hij Miss Overijssel: Maaike Heethaar kennen. Het stel wordt verliefd. Julius groeit door, maar heeft het economische tij tegen.
De gevolgen blijven niet uit. Er volgt een reorganisatie. Het gaat hem aan het hart. De gele vakantiegidsen zijn befaamd. De reizen van kwaliteit. Naar meer dan zestig landen wereldwijd. Er ontstaat Oad Reizen, de Globe Reisburogroep en het Oad Touringcarbedrijf.

"Niet achteruitkijken, maar vooruit"

De familie bezint zich tijdens geregeld beraad in Bistro de Holterberg op de toekomst. Joop ter Haar prijst één van de voorgerechten aan in een boek van het restaurant: 'die met de gefrituurde visjes'. Twee jaar geleden wordt ondernemer Frans Schuitemaker naast Julius ter Haar neergezet in de directie. Ook hij kan niet voorkomen dat Julius eind september 2013 een boodschap aan het personeel moet brengen die tot ongeloof en verbazing leidt: het faillissement van het familiebedrijf van Ter Haar, de Oad Groep.
De zuinigheid van Ter Haar senior heeft uiteindelijk niet geholpen. Ooit kwam een Oad-medewerker met een anekdote. Hij deelde 'Meneer ter Haar' mee dat zijn achteruitkijkspiegel van de bus kapot was. Het antwoord was veelzeggend en typerend voor Ter Haar: "Je moet niet achteruit kijken, maar vooruit..."

Bekijk ook het dossier 'Faillissement Oad Reizen'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.