Nieuws

Crew gecrashte bommenwerper Boekelo krijgt monument

Zeventig jaar na dato wordt er zondag een monument onthuld voor de bemanning van een in de Tweede Wereldoorlog neergestorte bommenwerper bij Boekelo. Bij de crash kwamen 2 van de 7 bemanningsleden om.
Het vliegtuig, een Halifax, was op 29 september 1943 opgestegen vanaf de Engelse vliegbasis Tholthorpe. Samen met ruim 350 andere bommenwerpers wordt koers gezet naar het Duitse Bochum. Boven Twente wordt het vliegtuig aangevallen door een Duitse nachtjager. Die beschadigd het toestel zodanig, dat die reddeloos is. De Halifax crasht bij Boekelo aan de Kwinkelerweg. Vijf vliegers redden het vege lijf door per parachute het toestel te verlaten. Twee komen om; Scudder en Bellinger.

Verhaal achter de bommenwerper

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat het vliegtuig neerstortte. Een groep van 4 Twentenaren is op zoek gegaan naar het verhaal achter de bommenwerper en zijn bemanning. Het heeft geresulteerd in een schat aan informatie en een gedenkplek.
Zondag worden honderden mensen verwacht bij de onthulling van het monument op de crashlocatie. Onder de aanwezigen zijn veel nabestaanden van de vliegers. Ze zijn erg dankbaar dat de werkgroep de research heeft gedaan.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.