Nieuws

Website voor vaccinrestjes van Zwolse huisarts is succes: "Hoop dat we snel overbodig zijn"

Prullenbakvaccin.nl website tegen verspilling van vaccins
Prullenbakvaccin.nl website tegen verspilling van vaccins © RTV Oost
De website van de Zwolse huisarts Marco Blanker om verspilling van coronavaccins tegen te gaan, is een groot succes. Inmiddels hebben zo'n 50 huisartsenpraktijken zich aangesloten bij het initiatief en zijn er al tientallen vaccins gezet. "Mensen zijn blij dat er op deze manier niks meer verloren gaat, maar ik hoop dat we snel overbodig zijn."
De Zwolse huisarts lanceerde samen met drie andere artsen de website PrullenbakVaccin.nl om verspilling van coronavaccins tegen te gaan. Dat deed hij nadat hij vorige maand in het nieuws kwam, omdat hij 58 AstraZeneca-vaccins moest weggooien. In zijn praktijk kwamen namelijk niet genoeg mensen om de prikken te halen.

Succes

De website 'koppelt' mensen die vaccins over hebben aan het einde van de dag, met mensen die er graag een vaccin willen. Inmiddels hebben 50 huisartspraktijken zich aangemeld. "En we hebben al meer vaccins kunnen plaatsen dan dat er destijds door mij zijn weggegooid", vertelt Blanker trots.
Wie er op de stoep staat voor de overgebleven vaccins verschilt. "Het zijn snelle mensen uit de buurt, maar ook mensen die net buiten een door de overheid gedefinieerde risicogroep vallen benaderen ons. Of bijvoorbeeld mensen die sociaal veel moeten inleveren."

Ministerie

Ondanks dat mensen en huisartsen blij zijn dat er op deze manier geen vaccins meer verloren gaan, was het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport minder enthousiast. Het ministerie liet weten dat de vaccins van het RIVM zijn en dat het "niet aan anderen" is om de middelen te verdelen.
Blanker laat weten dat er inmiddels contact is geweest met VWS-medewerkers. "Het ministerie dacht dat wij op deze manier grote hoeveelheden vaccins weggeven, maar dat is niet zo. We zijn een aanvulling, zodat er niets in de prullenbak valt. Alle aangesloten huisartsenpraktijken doen wat het ministerie wil."
De huisarts hoopt dat zijn initiatief snel overbodig is. "Als de vaccinatiecampagne goed op gang komt, dan zijn wij overbodig. Dat hoop ik."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.