Nieuws

Wat vind jij: Heeft een middelbareschooldiploma dit jaar dezelfde waarde als andere jaren?

Wat vind jij?
Wat vind jij? © Getty Images
De eindexamens beginnen maandag. Vorig jaar werden de centrale examens geschrapt vanwege de pandemie, dit jaar gaan ze wel door. Maar scholieren zijn, na een lang jaar vol lessen-op-afstand en veel zelfstudie, angstig. Halen ze het wel en zo ja, wat is dit diploma dan op de lange termijn waard?
Uit een onderzoek van NOS Stories blijkt bijvoorbeeld zo'n veertig procent van de scholieren bang is niet te slagen. "Ik ben heel bang voor de examens", zegt gymnasiast Bo tegen de NOS. "We hebben sowieso dit jaar minder les gehad. En in de periode dat examenklassen naar school mochten, waren alsnog de helft van mijn lessen online. En online ben ik veel sneller afgeleid."
Anderzijds zijn er de nodige versoepelende maatregelen voor de examenkandidaten. Ze mogen hun examens spreiden over een langere periode, hebben een extra mogelijkheid om te herkansen en ze mogen zelfs een vak wegstrepen van hun lijst. "Zonder deze versoepelingen zou het wel wat moeilijker worden voor mij, dan zou ik echt veel meer gestrest zijn", zegt Armaan uit 5 havo.
Wat doen deze omstandigheden met de waarde van het diploma dat deze scholieren straks (als het goed is) krijgen? Helemaal niets? Of wordt het diploma juist meer of minder waard? Laat ons weten wat jij denkt!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.