Nieuws

Tractorbestuurder Raalte voor de rechter na ongeluk bij maaiwerkzaamheden

Rechtbank Zwolle
Rechtbank Zwolle
Voor de rechtbank in Zwolle is een voorwaardelijke rijontzegging geëist tegen een tractorbestuurder uit Raalte. De man reed vorig jaar tijdens maaiwerkzaamheden in de berm met zijn tractor over een vrouw uit Bathmen heen. Dat gebeurde op de Looweg in Bathmen.
De fietsster wilde de tractor van de man inhalen maar kon dat niet omdat er een tegenligger aankwam. Ze zou vervolgens achter de tractor gestopt zijn om te wachten tot de weg vrij was. Op dat moment zou de tractorbestuurder achteruit gereden zijn, over de vrouw heen. Zij kwam onder het voertuig terecht en werd gemangeld. De vrouw raakte zwaar gewond en werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht.

Slecht zicht door waarschuwingsbord

De chauffeur zegt dat hij de vrouw niet gezien heeft. Volgens de man heeft het slachtoffer vermoedelijk vlak achter een 2 meter groot waarschuwingsbord, dat aan de achterkant van de tractor bevestigd was, gestaan. Dat is de dode hoek van zijn voertuig. Volgens de regels moet werkverkeer voorzien zijn van een groot waarschuwingsbord om ander verkeer te waarschuwen. Hij had bij zijn werkgever al gemeld dat het zicht slecht was en de werkgever van de man was bezig met een oplossing. Inmiddels is die oplossing er vertelde de man voor de rechtbank: het bord is voorzien van camera's.

'Zaak kent alleen verliezers'

Volgens de officier van justitie is niet vast komen te staan dat de man onzorgvuldig gehandeld heeft. De combinatie waarin de man reed voldeed aan alle regels. Wel is bewezen dat de man een gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt in het verkeer zegt de officier van justitie. Omdat het een zaak is die alleen verliezers kent is een straf is niet nodig aldus de officier van justitie. Een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van een half jaar zou voldoende straf moeten zijn.
De advocaat vindt de eis fors. Volgens hem heeft de chauffeur alles gedaan om goed uit te kijken. De chauffeur is zwaar aangeslagen door het ongeval en heeft meteen contact gehad met de vrouw. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.