Nieuws

Celstraffen voor Enschedeërs die opriepen tot avondklokrellen

ME voert charges uit in Enschede tijdens avondklokrellen
ME voert charges uit in Enschede tijdens avondklokrellen © RTV Oost
Twee Enschedeërs die bij de invoering van de avondklok in januari opriepen om naar de stad te komen en te gaan rellen, hebben celstraffen opgelegd gekregen. Een van de twee 26-jarige mannen krijgt negen maanden gevangenisstraf, waarvan een groot deel voorwaardelijk. De andere dader krijgt 77 dagen celstraf, waarvan 31 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 150 uur. Ook krijgen beide daders een meldplicht bij de reclassering.
Beide mannen hebben volgens de rechter bij de start van de avondklok in het weekend van zondag 24 januari opgeroepen om naar de stad te komen en daar te gaan rellen. Een van hen deed zelf mee met de geweldplegingen en vernielde ook nog een politiecel door het onder andere te bekladden met hakenkruizen.

Kliniek

De Enschedeër die negen maanden celstraf krijgt, bleek voor een andere zaak nog 121 dagen celstraf 'tegoed' te hebben. Die straf moet hij ook nog uitzitten. Na zijn gevangenisstraf wordt hij opgenomen in een kliniek, omdat de kans op herhaling erg groot is.
De rechter laat weten mee te gaan in het oordeel van de reclassering. "In het reclasseringsrapport wordt aangegeven dat de man voor zijn leeftijd al zorgwekkend vaak in aanraking is gekomen met justitie. De kans op recidive is groot. Daarnaast heeft de man een autismestoornis en een alcoholprobleem."

Rellen in binnenstad

Op zondag 24 januari kwam een grote groep mensen samen op de Oude Markt in Enschede. Onder het mom van een demonstratie liepen ze richting het Van Heekplein. De mensen waren door beide verdachten opgeroepen via Instagram en WhatsApp om te komen. Een van de mannen gaf aan te houden van trammelant en sensatie.
Al snel sloeg de vlam in de pan; er werden ruiten ingeslagen, een informatiezuil vernield en agenten werden bekogeld. De officier van justitie zei in een andere zaak dat agenten en ondernemers doodsangsten uitstonden.
We laten ons toch niet wegjagen? Gaan we nog plunderen?
Een van de twee Enschedeërs op beelden van de avondklokrellen
Een van de vuurwerkbommen die gegooid werd, ontplofte onder een politievoertuig dat beschadigd raakte. Andere politiemensen kregen een losgeslagen meute achter zich aan. Verschillende undercoveragenten waren bang herkend te worden en trokken zich terug.

Livestream

Een van de 26-jarige verdachten, een man met een centrumverbod op zak, was een van de aanvoerders. Hij liep voorop in de meute achter de agenten aan, maar riep ook via een livestream op Facebook kijkers op om naar de stad te komen. De livestream van de man, die tegen een vriend zei dat hij degene was die achter het ontstaan van de protesten zat, had op het hoogtepunt zo'n tienduizend kijkers.
Hey, we gaan erop hoor, gaan we klappen of niet
Een van de twee Enschedeërs op beelden van de avondklokrellen
Op een deel van de beelden (die nog steeds op zijn Facebook staan) is te horen dat hij roept: "We laten ons toch niet wegjagen? Gaan we nog plunderen?" Op de beelden is te zien dat de man met een groep langs de opgebroken Haaksbergerstraat bij het centrum van Enschede loopt. Als iemand denkt politie te zien, zegt hij: "Broer, doorlopen man, als het maar één agent is." Terwijl de groep doorloopt roept hij tegen anderen: "Regel iedereen die wat heeft, wij laten ons toch niet even de stad uitjagen?"
De groep met de 26-jarige wordt het centrum uitgejaagd, maar zoekt een weg terug. Makkelijk gaat dat niet, inmiddels is er veel politie op de been. "Zag je dat broer, die hele politiemacht op de been? Dat is toch niet normaal jongen", zegt de 26-jarige en de groep zet het op een rennen. Het valt hem zwaar. "Ik heb geen conditie meer pik", zegt hij tegen een vriend. Dan lopen ze door en zegt hij nog iets: "Hey, we gaan erop hoor, gaan we klappen of niet?"

Andere verdachte

Ook de andere 26-jarige zou opgeroepen hebben om naar de stad te komen. De man zei tijdens de vorige zitting dat hij, na de nodige drankjes, besloot om verslag te gaan doen van het verzet tegen de avondklok.
Ook hij zond live op Facebook uit hoe het in het centrum uit de hand liep. Ondertussen riep hij op tot brandstichting en vernieling. De 26-jarige Enschedeër heeft heel veel spijt, zei hij tegen de rechters in Almelo.
Eerder vandaag stond een 19-jarige man uit Enschede voor de rechter, omdat hij een informatiezuil vernielde tijdens de avondklokrellen in de stad. Hij kreeg een taakstraf opgelegd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.