Nieuws

GroenLinks: Strengere regels nodig voor 'drones' in Overijssel

De provincie Overijssel heeft deze maand regels voor het gebruik van 'drones', onbemande vliegtuigjes ingesteld, maar GroenLinks vindt de regels onvoldoende streng om de privacy van burgers te beschermen. Woensdag is daarom op verzoek van de partij een debat in Provinciale Staten.
Het Rotterdamse bedrijf Skeye begrijpt niets van de ophef. Het bedrijf heeft onlangs een ontheffing gekregen om in Overijssel te mogen vliegen met onbemande vliegtuigjes. Volgens directeur Franken mag die alleen worden gebruikt om te vliegen boven plekken waar geen bebouwing is of mensen aanwezig zijn. Daarmee is meteen het risico verdwenen dat er ongewenste foto's van personen worden gemaakt.

"Regels moeten makkelijker"

Franken maakt zich eerder zorgen over het groot aantal bedrijven en particulieren die vliegen zonder vergunning. Hij zou graag zien dat de overheid daar strenger op zou controleren, omdat die vliegen op plekken waar de privacy of de veiligheid juist in het geding is. Verder pleit de directeur van Skeye voor regels die het makkelijker maken om te anticiperen op vragen uit de markt. Wanneer een bedrijf een onbemand vliegtuigje wil inhuren voor een inspectie aan een gebouw, dan moet eerst een 4-wekenlange vergunningsprocedure worden doorlopen. "Dat duurt echt te lang."
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.