Nieuws

'Riante' wachtgeldregeling oud-burgemeester Haaksbergen wordt ongemoeid gelaten

Hans Gerritsen, oud-burgemeester van Haaksbergen
Hans Gerritsen, oud-burgemeester van Haaksbergen © ANP / Vincent Jannink
Hans Gerritsen, voormalig burgemeester van Haaksbergen, blijft de komende jaren nog enkele tonnen aan wachtgeld ontvangen. De provincie gaat zich niet branden aan de wachtgeldregeling, waarover enkele weken geleden ophef ontstond. Diverse politieke partijen eisten opheldering over de volgens hen riante regeling.
Uit onderzoek van RTV Oost bleek onlangs dat Hans Gerritsen tot aan zijn pensioen in 2024 aanspraak kan maken op wachtgeld van ongeveer 80.000 euro per jaar. Gerritsen stapte zes jaar geleden op als burgemeester van Haaksbergen vanwege de nasleep van het monstertruckdrama.

Schriftelijke vragen

De PVV Overijssel stelde naar aanleiding van het onderzoek schriftelijke vragen, over wat de partij zelf 'schaamteloze zelfverrijking' noemt. "Het college is op de hoogte van het feit dat de oud-burgemeester van Haaksbergen onder de wachtgeldregeling valt, inclusief de bijbehorende bedragen", schrijft het provinciebestuur.
Lees meer:

Toezicht van provincie

De gemeente Haaksbergen staat vanwege de financiële problemen onder preventief toezicht van de provincie. Dat betekent dat de gemeente voor elke uitgave die niet in de begroting staat toestemming aan de provincie moet vragen.
Het provinciebestuur: "Het wachtgeld van de oud-burgemeester is al opgenomen in de begroting. Daarom hoeft de gemeente hiervoor geen toestemming te vragen aan de provincie."
Het enige andere dat de gemeente had kunnen doen, is een schikking treffen
Beantwoording vragen van raadslid Wesley Uuldriks (Groep NH)

Regeling stopzetten

De Overijsselse PVV wil dat de commissaris van de Koning de wachtgeldregeling stopzet, maar daar gaat de provincie niet in mee. "De wachtgeld- en pensioenregeling voor politici en bestuurders is een landelijke regeling. De provincie heeft hierin geen rol."
Ook het Haaksbergse raadslid Wesley Uuldriks (Groep NH) stelde vragen over de wachtgeldregeling van Gerritsen. "Het schijnt dat dit puur en alleen uit wetgeving voortkomt. Het enige andere dat de gemeente had kunnen doen, is een schikking treffen. Maar daar komt een gemeente meestal ook niet beter van af", aldus Uuldriks.

Niet gewoonlijk

Gerritsen krijgt voor de duur van tien jaar wachtgeld. Een oud-burgemeester die zoveel jaren wachtgeld ontvangt, is een vrij unieke situatie. Dat stelde Barend Barentsen, bijzonder hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden, eerder.
PVV-Statenlid Joeri Pool noemt de beantwoording van zijn vragen door het provinciebestuur 'slap'. "Het zijn bestuurders die elkaar de hand boven het hoofd houden", aldus Pool.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.