nieuws

GGD: Ruim een derde van volwassenen in Overijssel is eenzaam

Ouderen 4x3
Ouderen 4x3
In Overijssel is ruim één derde van alle volwassenen eenzaam. De GGD in IJsselland en Twente heeft daar onderzoek naar gedaan.
Volgens de GGD voelen mensen die alleen wonen en mensen met een laag opleidingsniveau zich vaker eenzaam. In vergelijk tot landelijke cijfers, voelen minder volwassenen in de regio IJsselland en Twente zich eenzaam.  In IJsselland gaat het om 34 procent, in Twente om 35 procent en landelijk om 39 procent.

Helft 75-plussers sociaal eenzaam

Er zijn twee soorten eenzaamheid: Sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Er is sprake van sociale eenzaamheid als iemand minder contact heeft met mensen dan iemand wenst. Deze vorm van eenzaamheid neemt volgens de GGD toe met de leeftijd. Ongeveer de helft van 75-plussers is volgens de GGD eenzaam. Bij ouderen speelt vooral het wegvallen van een partner en andere naasten een rol. Er is sprake van emotionele eenzaamheid als iemand zich eenzaam voelt door een sterk gemis van een intieme relatie met een partner of vriend. Daarbij doet leeftijd er weinig toe, volgens de GGD zijn vrouwen wel vaker emotioneel eenzaam dan mannen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.