Nieuws

Sekswerkers mogen weer aan de slag: "Probeer oudere mannen te lokken"

Sekswerkers mogen weer aan de slag: "Probeer zoveel mogelijk oude mannen te lokken"
Sekswerkers mogen weer aan de slag: "Probeer zoveel mogelijk oude mannen te lokken" © Getty Images
Tweeënhalve maand na de andere contactberoepen, mogen ook sekswerkers vanaf morgen weer aan de slag. De afgelopen tijd was zwaar voor deze beroepsgroep: veel sekswerkers hadden geen recht op coronasteun en vervielen in zware armoede of boden hun diensten illegaal aan. Oud-sekswerker Metje Blaak is blij met de versoepelingen. "Ik heb schrijnende verhalen gehoord, vrouwen die echt niks te eten hadden."
Volgens Blaak hebben veel sekswerkers zich de afgelopen tijd staande gehouden door een andere baan te zoeken. "Ze gingen toiletten schoonmaken bijvoorbeeld. Echt een leuke baan hadden ze vast niet." Ze verwacht dan ook dat de meeste sekswerkers zo snel mogelijk aan de slag gaan.

Slecht voor elkaar

De crisis heeft volgens de oud-sekswerker opnieuw benadrukt hoe weinig rechten de beroepsgroep heeft. "Sommigen vielen buiten de boot wat betreft steun. Het is slecht voor elkaar. Je moet belasting betalen, maar je hebt geen rechten."
Vooral vrouwen die hier illegaal zijn, hadden het zwaar. "Zij hadden echt helemaal niks. Ik heb schrijnende verhalen gehoord, sommigen hadden echt niks te eten. Ze zijn uiteindelijk wel geholpen door stichtingen, maar dat is niet zoals het hoort."

Maatregelen

Veel beroepsgroepen gaan weer aan de slag onder voorwaarden, maar dat is bij sekswerkers niet het geval. Hoe ze dan een uitbraak van het coronavirus kunnen voorkomen? "Waarschijnlijk wordt er veel getest. En ik heb gezegd: probeer zoveel mogelijk oude mannen te lokken, die zijn gevaccineerd", lacht Blaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.