Nieuws

Raad Enschede: Bezuinigingen mogelijk volgend jaar weer van tafel

De gemeenteraad in Enschede stemt over de bezuinigingen
De gemeenteraad in Enschede stemt over de bezuinigingen
De politiek in Enschede buigt zich dit najaar over een bezuiniging van 16 miljoen, maar die besluiten gaan volgend jaar mogelijk al weer van tafel.
Dat stelden alle gemeenteraadsfracties vanavond in hun reactie op de voorgestelde bezuinigingen. De bezuinigingen gaan over de jaren 2015 tot en met 2017. Maar volgend jaar zijn er verkiezingen, waarna er een heel ander college en andere gemeenteraad kunnen komen, met heel andere ideeën voor bezuinigingen.

Raad: Sociaal zwakkeren sparen

De huidige gemeenteraad heeft vanavond aangegeven dat ze zo min mogelijk wil bezuinigen op de sociaal zwakkeren in Enschede. Met twee amendementen op initiatief van de PvdA zet de raad een streep door bezuinigingen op het armoedebeleid en het kwijtscheldingsbeleid en de verhoging van de ozb. De twee miljoen euro die het college zo dacht te besparen, kunnen mogelijk gevonden worden in reserves voor grote projecten in de stad, zoals de Spoorzone, het Kennispark, de nieuwe weg van Enschede-Noord naar het Kennispark de NOEK en de Stadsweide in de omgeving van het nieuwe ziekenhuis. Daarvoor is inmiddels bijna vier miljoen euro gespaard.
Ook wil de gemeenteraad dat de twee miljoen voor cultuur door meer dan de voorgestelde drie culturele instellingen wordt opgebracht. De fracties hebben geen moeite met het inkrimpen van de gemeente met 600 ambtenaren tot een kern van zo'n duizend mensen. Alleen de ChristenUnie wil weten wat het afstoten van taken nu werkelijk bespaart, omdat de diensten vervolgens weer ingehuurd moeten worden.

Wethouder moet op zoek naar 4 miljoen

Wethouder van Hees ziet zich voor een lastige opgave geplaatst. Zij zegt na vanavond nog vier miljoen euro te moeten zoeken, omdat de raad forse gaten in de meerjarenbegroting heeft geschoten. In november stelt de gemeenteraad de begroting voor 2014-2017 vast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.