Nieuws

Vrouw krijgt verkeerd vaccin in prikstraat in Zwolle: "Dit had niet mogen gebeuren"

In juni worden er in Twente wekelijks 70.000 mensen gevaccineerd.
In juni worden er in Twente wekelijks 70.000 mensen gevaccineerd. © ANP, SOPA Images
Een vrouw heeft gisteren in een vaccinatiestraat in Zwolle een verkeerd coronavaccin toegediend gekregen. De vrouw kwam voor een tweede Pfizer-prik, maar kreeg per ongeluk AstraZeneca. "Dit had niet mogen gebeuren", reageert GGD IJsselland. Om te voorkomen dat verwisseling vaker gebeurt, is er een extra check ingebouwd.
"Dit is een menselijke fout", reageert woordvoerster Christine de Ruiter van de GGD IJsselland. "We hebben mevrouw meteen gebeld om onze excuses aan te bieden en haar ervan te verzekeren dat er geen medisch risico is door het toedienen van twee verschillende vaccins."

Check, dubbelcheck

De Ruiter geeft aan dat het een enkele keer vaker is voorgekomen dat iemand een verkeerd vaccin kreeg, ondanks de dubbelcheck. "Zowel bij binnenkomst als in de zogenoemde priklijn wordt gecheckt voor welk vaccin iemand komt. Ook zijn er verschillende priklijnen voor verschillende vaccins."
Bij die lijnen staat aangegeven welk vaccin er wordt gegeven en elk middel heeft een eigen kleur. Toch komt het dus voor dat mensen in de verkeerde rij komen te staan. Daarom heeft de GGD besloten de mensen die gevaccineerd worden bij binnenkomst een sticker met kleur en naam van het vaccin mee te geven, zodat nog duidelijker is welk vaccin zij horen te krijgen.

Geen kwaad

De GGD verzekert dat de verkeerde prik geen kwaad kan en dat ze voldoende beschermd is. "We geven mensen nu dezelfde vaccins, omdat er nog niet voldoende wetenschappelijke data zijn die bewijzen dat twee verschillende vaccins ook voldoende bescherming bieden", legt De Ruiter uit.
Ze vervolgt: "Maar daar gaan we wel van uit. Er zijn zelfs landen waar men twee verschillende vaccins geeft, als dat zo uitkomt. Het kan gelukkig geen kwaad." De vrouw krijgt in ieder geval geen derde vaccin, omdat dan de bijwerkingen te groot kunnen zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.