Nieuws

Yad Vashem-onderscheiding voor Willem Kolff in Kampen

Willem Kolff
Willem Kolff
De in 2009 overleden kunstnieruitvinder Willem Kolff krijgt samen met zijn eveneens overleden vrouw postuum de Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël voor het redden van Joodse levens tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kampen. Dat heeft de Willem Kolff Stichting dinsdag bekend gemaakt.
De onderscheiding wordt op 7 oktober in de raadszaal van de gemeente Kampen uitgereikt door de ambassadeur van Israël in Nederland Haim Divon aan de twee oudste kinderen van de familie Kolff, die hiervoor overkomen uit de Verenigde Staten en Engeland.

Grondlegger van de moderne dialyse

Kolff studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1937 met succes zijn artsexamen behaalde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon hij zijn medische studie tot internist aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het stadsziekenhuis Stichting Engelenberg in Kampen ontwikkelde hij tijdens de oorlog de allereerste werkende kunstnier, waarmee hij één van de grondleggers van de moderne dialyse werd. Voor het maken van de kunstnier gebruikte hij onder meer restanten van een Duitse bommenwerper, een waterpomp uit een T-Ford en cellofaan van de plaatselijke slager.
Kolff was tijdens zijn werkzaamheden in Kampen betrokken bij het verzet. Bij personen die de kans liepen door de Duitse bezetter te worden opgepakt, gaf hij aan dat zij verzonnen kwalen hadden waardoor zij met rust werden gelaten. Hij redde niet alleen mensen uit het verzet, maar ook verschillende Joden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.