Nieuws

Twente wil 39 windturbines, 688 hectare zonnevelden en 382 hectare zon op het dak

RES Twente 1.0
RES Twente 1.0 © RES Twente
Regionale Energiestrategie (RES) Twente wil voor 2030 met de veertien gemeentes gezamenlijk 1,5 terawatt uur duurzame energie opwekken. Dat wordt in deze eerste versie verdeeld als 39 windmolens, 688 hectare zonnevelden en 382 hectare zon op het dak.
Dat is het bod dat de RES Twente namens de provincie Overijssel, het Waterschap Vechtstromen en de veertien gemeentes in gaat dienen bij het Rijk. "De voorlopige versie is een maand geleden al naar de gemeentes gestuurd. Dit is de officiële Twentse 1.0 versie", vertelt voorzitter Louis Koopman van RES Twente. "Maar voor de rest staat er nog niks vast. De gemeentes kunnen zelfs hun bod nog aanpassen."

Net niet

In totaal hebben de gemeentes bij elkaar 1,3 terawattuur geboden. "Wij gaan er vanuit dat we wel 1,5 terawattuur halen, omdat technieken de komende jaren nog verbeteren en daardoor gaan we meer leveren dan we nu kunnen berekenen. Daarnaast is er ruimte voor als er nieuwe manieren van energieopwekking komen die veilig en gecertificeerd zijn. Maar op dit moment zijn die er nog niet voldoende."

Zoekgebieden

"Waar de windmolens of zonneparken komen staat nog niet vast", vertelt programmamanager Jan Jaap Kolkman. "Er zijn wel zoekgebieden aangewezen, maar dat betekent niet dat daar ook iets komt." Op dit moment heeft Twente nog geen enkele windmolen. Er was dan ook veel ophef over dat ze in het Nationale Landschap zouden komen. "De vier gemeentes van Noord-Oost Twente hebben zelf een verzoek ingediend om de zoekgebieden aan de rand te plaatsen en dat hebben we gedaan," zegt Tijs de Bree, gedeputeerde van de Provincie Overijssel.
Lees meer:

60 procent wind

Wel wordt de verhouding anders dan voorheen gedacht. Koopman: "We kiezen ervoor om 60 procent windenergie en 40 procent zonne-energie op te gaan wekken. Dan liggen de maatschappelijke kosten lager." De Bree vult aan: "Zonnepanelen pieken meer, waardoor het net het niet altijd aankan. Bij windenergie is de opbrengt stabieler. Dat betekent een lagere belasting voor het net." Maar ook deze verhouding ligt nog niet vast volgens Kolkman. "Er komt vast nog een RES Twente 2.0 waarin we de tijd nemen en afstemming zoeken om dit te realiseren. Daarnaast moet ook het net voor 2030 klaar gemaakt worden om deze energieleveringen te kunnen verwerken."

Opbrengst verdelen

In januari 2025 moeten alle vergunningen voor de windmolens en zonneparken rond zijn. "Maar we vinden het heel belangrijk dat de burger participeert," zegt Koopman. "We willen nadenken over hoe de "eigendommen" worden verdeeld. Er zijn gemeentes die willen dat iedereen die binnen een straal van 5 kilometer van een windmolen woont, een deel van de opbrengst krijgt. Dat vinden wij een goede gedachte.Zo ontstaat er meer draagkracht en komen er ook geen burenruzies."

Kosten app

Er is zelfs een app ontwikkeld waarbij je per gemeente kunt zien hoe hoog de kosten zijn wanneer er een molen of een zonnepark meer of minder wordt geplaatst. "Zo hopen we ook inzichtelijk te maken hoe de kosten daadwerkelijk zijn opgebouwd."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.