Jurist Middelkamp wraakt staatsraad in zaak rond stuw Junne

Moet er een nieuwe rechter worden aangesteld in de zaak over de vernieuwing van de stuw bij Junne? Dat gaat de wrakingskamer van de Raad van State morgen beoordelen. Volgens jurist Marcel Middelkamp is staatsraad Sylvia Wortmann, die de zaak behandelt, niet neutraal. Daarom heeft hij haar gewraakt namens enkele omwonenden en de stichting Leefbaar Buitengebied.

Middelkamp zegt geen vertrouwen meer te hebben in een neutrale houding van staatsraad Wortmann. Zij behandelde vorige week een spoedzaak, waarin waterschap Vechtstromen haar vroeg om weer verder te mogen met het werk aan de stuw. Een andere rechter van de Raad had dat werk eerder op verzoek van Middelkamp stilgelegd.

Vooringenomenheid

“Haar houding was heel erg vooringenomen. Ze was helemaal op de hand van het waterschap”, klaagt Middelkamp. “Daar maak ik mij heel erg zorgen over.”

Volgens Middelkamp bleek dit vooral uit de ruimte die een ecoloog van het waterschap wel kreeg om zijn verhaal te vertellen en de ruimte die Middelkamps ecoloog niet kreeg. “Daarover heb ik ook geklaagd tijdens de zitting, maar daar heeft de voorzitter niets mee gedaan. We werden gewoon afgekapt.”

Punt of niet?

Drie rechters van de Raad gaan morgen bekijken of Middelkamp een punt heeft. Zo niet, dan zal staatsraad Wortmann de zaak gewoon verder afhandelen en binnenkort uitspraak doen over het verzoek van het waterschap om het werk aan de stuw te mogen hervatten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
JUNNE RAAD VAN STATE
Deel dit artikel: