nieuws

Enschede loopt onnodige risico's in samenwerkingen

'Hoge kosten door slechte samenwerking'
'Hoge kosten door slechte samenwerking'
Enschede moet veel verbeteren in de samenwerking met andere overheden en instellingen om niet onaangenaam verrast te worden door hoge kosten.
Dat concludeert de rekenkamer in Enschede na onderzoek. Enschede moet jaarlijks drie tot zes miljoen bijpassen bij gesubsidieerde instellingen omdat die in geldnood verkeren en zelf geen reserves hebben. Dat is in het verleden gebeurd bij onder meer de IJsbaan, museum de Twentse Welle en Het Stedelijk Lyceum en de Scholingsboulevard.

'Geen overzicht'

In alle gevallen kon de gemeenteraad niet anders dan instemmen met de betaling, omdat sluiting dreigde. Toch vinden het college van burgemeester en wethouders en de accountant dat ze genoeg zicht op de situatie hebben en genoeg mogelijkheden hebben om in te grijpen. De rekenkamer betwijfelt dat. Er is geen overzicht, geen uniforme controle en geen vroegtijdig waarschuwingssysteem.
Ambtenaren gaan met verschillende instellingen verschillend om. Zo zegt de ambtenaar die belast is met de miljoenenlening van FC Twente, dat een grondige controle niet nodig is omdat het stadion voldoende onderpand biedt en FC Twente tot nog toe altijd keurig heeft afbetaald. Maar de gegevens zijn niet in één dossier verzameld, zodat er voor nu en de toekomst geen overzicht is. De rekenkamer vindt dat daar veel in te verbeteren is, te beginnen door contactpersonen te laten rouleren, zodat de instellingen gelijk worden behandeld. Er is onderzoek gedaan bij onder meer welzijnsorganisatie Alifa, De Enschedese Zwembaden, beheerder ADT van de Luchthaven en FC Twente. De gemeenteraad krijgt de bevindingen vandaag gepresenteerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.