Nieuws

Provincie wil met noodfonds gemeenten te hulp schieten

De provincie Overijssel wil met een "grondfonds" gemeenten te hulp schieten die zware verliezen lijden op hun bouwgrond. Het totale verlies in de provincie is al opgelopen tot honderden miljoenen euro's.
Door de enorme verliezen moeten veel gemeenten extra hard bezuinigen en dreigen sommige gemeentes zelfs financieel kopje onder te gaan. De provincie hoopt met het noodfonds te kunnen voorkomen dat gemeenten in het ergste geval onder curatele gesteld moeten worden.

200 tot 500 miljoen euro nodig

Het verlies van de gemeenten is ontstaan omdat ze in de gouden jaren vóór de economische crisis massaal grond hebben gekocht. Het was de bedoeling dat de grond met winst verkocht zou worden maar nu blijkt dat de gemeentes teveel risico hebben genomen en er juist geld op verliezen.
Volgens gedeputeerde Bert Boerman is er minimaal tweehonderd- tot vijfhonderd miljoen euro nodig om de gemeenten te kunnen helpen. Dat moet gebeuren met geld dat de provincie heeft verdiend met de verkoop van energiebedrijf Essent.

"We worden geen flappentap"

De gemeenten die gebruik willen maken van het fonds krijgen het geld niet cadeau. Het is de bedoeling dat de provincie de verliezen tijdelijk overneemt. De gemeenten moeten dat geld gespreid terug betalen. Op die manier wordt de pijn verzacht en hoeven de gemeenten minder hard te bezuinigen.
Het is nog onduidelijk wanneer het grondfonds van start gaat. De provincie is nog met gemeenten in gesprek om te bepalen waar ze behoefte aan hebben. Eind dit jaar moet duidelijk zijn hoe het fonds precies gaat werken en wanneer gemeenten er gebruik van kunnen maken.

Bekijk de reportage in HD op Youtube

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.