nieuws

OM eist celstraf tegen penningmeester vereniging Iris Kampen voor fraude school

De voormalig penningmeester van de vereniging voor christelijk onderwijs Iris in Kampen moet twee jaar de cel in vanwege fraude. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag geëist tijdens de behandeling van de zaak voor de rechtbank in Zwolle. De man heeft ruim 3,5 miljoen euro verenigingsgeld verduisterd.
De man heeft eerder al toegegeven het geld van de rekening van de vereniging naar zijn eigen rekening te hebben overgeschreven. Hij deed dat in de periode 2007 tot en met 2012.
In september werd de zaak aangehouden, omdat er een persoonlijkheidsonderzoek gedaan moest worden. De vraag die nog open bleef staan was waarom de man de fraude pleegde. Die vraag is uiteindelijk niet beantwoord tijdens de zitting van vandaag. De man zelf kon niet uitleggen waarom hij het geld naar zijn eigen rekening overschreef.

Geld niet voor zichzelf gehouden

De man heeft het geld niet voor eigen gewin gehouden. Hij heeft een administratiekantoor en heeft het geld van de vereniging gebruikt om klanten te helpen. Hij leende het geld aan klanten die lang op een lening van de bank moesten. Een aantal bedrijven van die klanten is inmiddels failliet, waardoor het geld daar aan hen is geleend niet meer terug te krijgen is.
De voormalig penningmeester is al eens eerder veroordeeld voor fraude. Hij kreeg toen een voorwaardelijke celstraf van acht maanden voor het plegen van valsheid in geschrifte. De rechtbank neemt die eerdere veroordeling mee in het vonnis. Over twee weken is de uitspraak.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.