Informatief

Sumchogs reis

Sumchog Kersbergen
Sumchog Kersbergen
In de documentaire The Only Son gaat de Almelose Sumchog Kersbergen met haar Nepalese broer Pema op zoek naar hun roots. De film won al de publieksprijs bij de IDFA en werd in september op tv vertoond. De film was ook genomineerd voor een Gouden Kalf op het Nederlands Filmfestival 2013. 'The Only Son' heeft helaas geen prijs in ontvangst mogen nemen, maar geeft wel lovende woorden gekregen. Vandaag vertelt Sumchog in Edned het verhaal van haar verscheurde familie.
Sumchog Kersbergen (1990) wordt geboren in Dolpo, hoog in de afgelegen Himalaya in Nepal. In mei 1996 wordt zij samen met een andere broer en zus door Nederlandse ouders geadopteerd.
Sumchog is beeldend kunstenares. Haar biologische broer (Pema Gurung) en zus uit Amerika (Dorje Dolma) zijn net zo creatief als Sumchog.
In samenwerking met de Boeddhistische Omroep Stichting en IDTV docs maakt Simonka de Jong de documentaire over Pema Gurung en Sumchog Kersbergen. The Only Son gaat over een familie-dilemma. Het gaat over Pema, die als enige zoon van het gezin met vijf zussen, de generatie van zijn ouders voort moet zetten. De zoektocht van de film is welke keuze gaat Pema maken: volgt hij de wensen van zijn ouders op of volgt hij zijn hart en neemt hij de adviezen van zijn zussen, die in ’t westen opgegroeid zijn, aan? Waar kan hij een beter bestaan op bouwen: in Dolpo of in Europa? De afstand in het gezin is erg groot: Nepal, Amerika, Nederland, maar de familie is erg gehecht aan elkaar.
Op dit moment sponsort Sumchog haar broer Pema. Met financiële steun van zijn zus studeert Pema Gurung HBO toerisme en management op de hogeschool Saxion in Deventer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.